Matějka (SNČR): Jsou hasičák a lékárnička OK? Pak je logicky v pořádku i držení zbraně

06.12.2019 10:45

Integrovaný záchranný systém zahrnuje Hasičský záchranný sbor ČR, poskytovatele zdravotnických záchranných služeb a Policii ČR. Skvělá a potřebná věc. Ale než přijedou, jsme na to sami. Proto máme hasičák a lékárničku. A zbraň.

Matějka (SNČR): Jsou hasičák a lékárnička OK? Pak je logicky v pořádku i držení zbraně
Foto: Archiv SNČR
Popisek: František Matějka, předseda Strany nezávislosti České republiky

Přestože máme Hasičský záchranný sbor České republiky, existuje dlouhá řada zákonných povinností pro občany a firmy. Povinností pod sankcí. Tyto povinnosti mají za cíl celospolečenskou snahu o minimalizaci škod na životech, zdraví a majetku před tím, než na místo požáru dorazí hasiči. Součástí takových povinností je rozmístění hasicích přístrojů, hydrantů nebo automatických hasicích systémů v budovách. Součástí jsou protipožární předpisy nebo definice únikových tras a školení ve firmách. Proč? Protože hasiči nebudou téměř jistě u požáru od začátku. Protože je naší odpovědností a povinností udělat maximum možného sami do doby, než přijedou.

Přestože máme hustou síť poskytovatelů zdravotnických záchranných služeb, existuje dlouhá řada zákonných povinností pro občany a firmy. Povinností pod sankcí. Tyto povinnosti mají za cíl celospolečenskou snahu o minimalizaci škod na životech a zdraví před tím, než na místo problémů lidí dorazí zdravotníci. Součástí takových povinností je rozmístění lékárniček v různých úrovních jejich vybavení nebo povinnost vozit je v autě a mít v provozovnách. Začínají se rozmísťovat defibrilátory. Součástí povinností jsou vnitřní předpisy v oblasti první pomoci a školení ve firmách. Proč? Protože zdravotníci nebudou téměř jistě u zdravotních problémů lidí od začátku. Protože je naší odpovědností a povinností udělat maximum možného sami do doby, než přijedou.

A jsme u poslední součásti integrovaného záchranného systému, kterou je policie. Ani policie nebude téměř jistě u problémů občanů včas. Počínaje například vloupáním s cílem krást majetek, přes použití násilí s cílem způsobit újmu na zdraví, až po útok na život. Je naší odpovědností a povinností udělat maximum možného sami do doby, než policie přijede.

Zkrátka v situaci nouze, ve které jde lidem o život, zdraví nebo majetek, slouží hasicí přístroj k hašení a lékárnička k poskytnutí první pomoci. No a zbraň slouží k obraně. Jsou to jenom věci. Vše ostatní je na lidech a na jejich odvaze, odpovědnosti a zkušenostech, ideálně nabytých pravidelným tréninkem. Považuji za vhodné pro dokreslení navíc doplnit, že na rozdíl od civilního vyprošťování lidí z místa tragédie a hašení požáru, a na rozdíl od poskytování civilní první pomoci, musí být civilní držitel zbrojního průkazu navíc netrestaný a bezúhonný.

Děkuji všem hasičům, záchranářům a policistům za to, že přijedou co nejrychleji k místům problémů, když se o nich dozví. Měl jsem v životě příležitost poznat jejich práci na vlastní kůži. Při požáru naší chalupy v horách, nebo když jsem předával ošetřené lidi z dopravní nehody zdravotníkům, ale i zadrženého pachatele násilné trestné činnosti policistům. Jasně, použitím chybně zvoleného hasícího přístroje či chybného postupu hašení, nebo použitím nesprávného postupu při poskytování první pomoci civilisty, může dojít k újmě na zdraví či dokonce životu. U zbraně je to podobné. To je prostě život. Když je však chybně hašeno nebo chybně poskytnuta první pomoc, oboje s fatálními důsledky, neslyším návrhy na zákazy hasicích přístrojů nebo zákazy lékárniček. Pokud máme právo a povinnost pomoct sobě i jiným před příjezdem hasičů a záchranářů, neupírejte lidem právo pomoct si se zbraní v ruce před tím, než přijede policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.