Matějka (SPO): Není nadále možné zvýhodňovat církevní památky na úkor ostatních

10.06.2017 14:32

Dlouhodobě se netajíme s názorem, že je třeba zdanit církve i restituce. Nehodláme se nadále zpovzdálí dívat, jak jsou církve dotačně i daňově zvýhodňovány na úkor škol, nemocnic, spolků a firem.

Matějka (SPO): Není nadále možné zvýhodňovat církevní památky na úkor ostatních
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

I proto jsem inicioval ve Výboru pro kulturu a památkovou péči revizi přenastavení asi dvou hodnotících kritérií při vyhodnocování grantů na podporu objektů v oblasti památkové péče. Děkuji většině kolegů, že to podpořili. Nyní již čekáme na jejich zpracování ze strany příslušných odborů a oddělení, abychom je mohli projednat v oblasti Dotačních programů Kultura a památková péče na rok 2018. Doposud však nebyl předložen.

Krajský tým zaměstnanců odborů postupuje profesionálně, celý vyhodnocovací systém jednotlivých žádostí je transparentní a precizně zpracovaný. Je však na výboru a pak zastupitelstvu, aby definoval změnu v přenastavení asi dvou hodnotících kritérií a tak eliminoval subjektivitu při hodnocení. Výbor se většinově na těchto principech shoduje. Doposud takto nastavená kritéria hodnocení zvýhodňují v hodnocení církevní památky na úkor ostatních obecních, městských, ale i soukromých památek. S tím je třeba urychleně skoncovat ve většině krajů.

Je nadále nepřijatelné, aby v hodnotícím procesu byly církevní objekty zvýhodňovány a to s ohledem na zcela zásadní fakt tzv. „restitucí". Nečasova vláda prosadila tzv. restituce ve výši 134 miliard Kč pro církevní a náboženské společnosti, z nichž čerpá většinu katolická církev. Současná vláda navzdory heslům z minulých voleb tyto restituce nezrevidovala a poměrně brzy po ustanovení parlamentní komise to v čele s premiérem hodila pod stůl navzdory tomu, že to bylo vlajkovým volebním heslem ČSSD. Nevidím sebemenší důvod, proč veřejné prostředky, které rozdělují krajské úřady a stát, by měly být rozdělovány stále více pro církevní objekty, když starostům a obcím se nedostává prostředků na opravy městských a obecních památek. Dobře víme, že ministerstvo kultury rozhodně pod vedením KDU v této věci v rozdělování státních dotací v oblasti asi 6 památkových programů také nic nedělá, protože ani nemá úplně důvod. Dnes je třeba v jednotlivých krajích nastavit rovná pravidla hodnocení při rozdělování finančních prostředků pro opravy památek tak, aby byla zastavena diskriminace ostatních nesakrálních památek a objektů.

Miroslav Matějka, zastupitel Královéhradeckého kraje a krajský předseda SPO (Zemanovci)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…