Matějka (Svobodní): Unesli nám svobodu slova, svázali ji, zmlátili a chystají pro ni detenci

15.01.2016 17:21

Začínají mizet články, komentáře, weby a stránky na sociálních sítích. Chybí už jen, aby začali zase pálit knihy, zakázali média a nechali mizet nepohodlné lidi a celé skupiny. Pořád je ale šance.

Matějka (Svobodní): Unesli nám svobodu slova, svázali ji, zmlátili a chystají pro ni detenci
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Kdo je v koncích a bojuje o vlastní existenci, odhalí většinou svůj pravý charakter. Slyšel jsem z úst vládnoucích politiků za poslední roky mnoho slov o svobodě, demokracii a právu. Tisíce prázdných slov, která právě teď ukazují svůj skutečný obsah. Evropská komise, premiéři zdánlivě národních vlád a jejich siloví ministři reagují na důsledky změn nálad ve společnostech lidí tak, že by se za to nemuseli stydět největší diktátoři uplynulého století. Jen nástroje a mechanismy jsou jiné.

Vraťme se zpět a podívejme se na některá chybná politická rozhodnutí elit, která jsou příčinou současného stavu. Evropská unie podpořila vzpoury ve státech v Africe a na Blízkém východě a dopomohla na Ukrajině k výměně jedněch oligarchů za druhé. Přišla ekonomická imigrační vlna. Ne uprchlická, imigrační. To je jiná hra na jiném hřišti. Kancléřka Merkelová pozvala s otevřenou náručí nelegální imigranty do Německa. Totéž udělaly severské státy. Hraniční státy Schengenu se vykašlaly na ochranu hranic a jejich silové složky doprovázely bez kontroly nelegální imigranty do vnitrozemí k hranicím dalších států na cestě. Eurokomisařka Mogherini sdělila občanům členských států EU, že „politický islám by měl být součástí našeho obrazu“. Sekulární státní zřízení jí zjevně nic neříká. Teroristické útoky v Evropě politici účelově bagatelizovali, pokud jde o pojmenování jejich původců a spojování s náboženstvím. Vzrostlo násilí na starém kontinentu a stále více lidí projevovalo hlasitý nesouhlas v ulicích s výše popsanou politikou a jejími důsledky.

Vládní i nevládní organizace šláply na plyn, protože ucítily nové téma, jehož nekonečné řešení se jeví být jako zdroj pro utrácení veřejných peněz a obhajobu vlastní existence podstatně lepším, než všechna témata předešlá. Šéf Evropského parlamentu Schulz požadoval zásah v Polsku, protože výsledek voleb občanů nevyšel podle eurounijních představ. Silovým hlasováním rozhodli v EU o povinných kvótách na přerozdělení migrantů. Začaly se ozývat hlasy o zastavení dotací těm státům, které neposlechnou. Vždycky jsem tvrdil, že dotace slouží jen ke kupování si politické loajality a jako nástroj k vydírání – a je to tu. Vše gradovalo na konci roku 2015, kdy došlo k hromadným násilnostem ze strany imigrantů v několika státech a jejich vrcholní představitelé se snažili vše zamést pod koberec, k čemuž posloužila bohužel i některá média, která o děních záměrně neinformovala.

Pokud snad někdo očekával zpytování svědomí a snahu o skutečnou nápravu, nebo snad dokonce hromadné rezignace politiků, je snílek. Vše, co se odehrává teď, je jak kdybyste znásilněné ženě řekli, že si za to může sama, protože byla na blbém místě a blbě oblečená. A udělili jí za to trest. Místo přijetí osobní odpovědnosti začali politici ukazovat na lidi, kteří nesouhlasí. Znovu slyším slova o rasistech, xenofobech a homofobech. Slova o jimi sdílených škodlivých příspěvcích, o štvavých článcích, o jimi provokovaném násilí, o nesnášenlivosti a rozvracování světlých zítřků. Znovu slyším slova o nutnosti takové projevy potírat a využít k tomu všechny dostupné nástroje, jakými jsou silového složky států a jejich posilování a bezprecedentní státní tlak na média a provozovatele sociálních sítí, aby novodobé potírání svobody slova a projevu bylo efektivní. Německý (!) ministr spravedlnosti Heiko Maas dokonce prohlásil, že „sociální sítě budou monitorovány a nežádoucí obsah bude do 24 hod odstraněn“. Opět jsem si vzpomněl na Josepha Goebbelse, Georga Orwella, Miladu Horákovou nebo mlíkaře ze Skřivánků na niti.

Unesli nám svobodu slova, svázali ji, zmlátili a chystají pro ni detenci. Prosím zejména vlastníky a provozovatele médií a sociálních sítí, jejich dramaturgy, editory, novináře, komentátory a moderátory, aby tomuto tlaku politiků nepodlehli. Jestli to neustojíte teď, nakročíte nenávratně do doby, kdy bez mrknutí oka zazdí i vás a nebude už nikdo, kdo by se vás zastal.

František Matějka,
místopředseda Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině