Matuška (TOP 09): Filmaři čas nemaří

26.04.2016 5:29

Věřím, že snad každý občan žijící na území Prahy 2 se již setkal s dopravní značkou, která jej upozorňuje na zákaz zastavení s dodatkovou cedulkou „Film"

Matuška (TOP 09): Filmaři čas nemaří
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

V loňském roce byl zájem o natáčení filmů, seriálů, klipů a reklam na našem území, oproti minulým letům, o poznání vyšší a dotkl se snad všech částí našeho území.

Zájem filmařů o zvěčnění ulic a exteriérů našeho okolí v jejich snímcích nás samozřejmě těší. Rozumíme však také tomu, že představuje určité omezení komfortu života občanů žijících v přiléhajících ulicích.

Zábor veřejného prostranství není poskytován zdarma, ale podléhá poplatku. Příjem z těchto záboru plyne do příjmu Technické správy komunikací, která jej dále přerozděluje mezi jednotlivé městské části. Klíč přerozdělení těchto prostředků není zcela jednoznačný a nelze tvrdit, že Praha 2 získává od TSK zpět veškeré prostředky, které filmaři za zábor uhradili. Přesto se jedná o částku, která se vrací do rozpočtu městské části a lze mít za to, že zde existuje i určitý smysl solidarity vůči jiným městskými částmi, které nejsou pro umělce tolik atraktivní.

K záborům ulic pro účely filmařů, což znamená takřka vždy zásah do veřejného prostoru, se vyjadřuje především dopravní komise jakožto poradní orgán Rady. Dopravní komise má přehled o žadatelích a usiluje o to, aby souhlas se záborem byl vydán především na dny, kdy ulice bude méně zatížena dopravou, kdy není plánována žádná rekonstrukce a podobně. Komise se také vyjadřuje k podmínkám záborů a případně navrhuje pravidla, jaká by měli filmaři při záboru dodržovat. Tak jako v každé profesi lze ale najít filmaře slušné a ty méně slušné. V uplynulém roce byl zjištěn případ, kdy nebyla dodržována stanovená pravidla k využití záboru a dokonce i situace, kdy veřejný prostor byl zabrán bez příslušného povolení. V takovém případě byla pokaždé kontaktována městská policie a Policie ČR, která se vzniklou situací zabývala.

Dopravní komise se v rámci své příslušnosti také zabývá podněty občanů a případnými stížnostmi na jednání při provádění záborů. Požádá-li o zábor skupina filmařů, na které byly podány důvodné stížnosti, snaží se komise s těmito „černými ovcemi" dohodnout na řešení situace tak, aby jejich činnost nedávala podněty k další nespokojenosti obyvatel. V hraničních situacích komise odsouhlasení záboru prostě nedoporučí.

Největším důsledkem záborů je dočasné snížení počtu parkovacích míst pro rezidenty. V tomto směru, jedná-li se o zabrání rozsáhlejšího území, je snahou všech, aby byla nabídnuta občanům alternativa parkování v jiných ulicích. Bohužel však městská část není nafukovací, a proto se spoléháme také na shovívavost a pochopení občanů. Cílem vašich politiků je skutečně najít kompromisní a citlivé řešení pro všechny dotčené osoby s vědomím, že Praha 2 nejsou filmové ateliery, ale její prezentace na filmovém plátně nepřímo pomáhá k její propagaci. Pevně věříme, že se spolu s námi těšíte například na film Anthropoid, který zachytil významnou událost, jež se na současném území Prahy odehrála v roce 1942.

Bohuslav Matuška, zastupitel MČ Praha 2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.