Matuszek (ZpL): Evropská unie potřebuje reformy

12.07.2017 5:34

Evropská komise připravuje úpravu podmínek Evropské občanské iniciativy (ECI). Tento krok ukazuje, že nutnost reformy prosazované Rozumnými, si uvědomují i demokraté v ostatních zemích EU. Rozhodl jsem se proto na něj upozornit. Význam posuďte sami.

Matuszek (ZpL): Evropská unie potřebuje reformy
Foto: Změna pro lidi
Popisek: Změna pro lidi

Jak už možná někteří z čtenářů vědí, spojila se část (prozatím) neparlamentních politických stran a hnutí, vedená společným zájmem o demokracii a o ochranu a rozvoj národního dědictví,do společného volebního projektu Rozumní. Vzhledem k důrazu na národní zájmy lze toto uskupení nazvat vlastenecké.

Rozumní jsou vlastenci, ale ne nacionalisté. Záleží nám samozřejmě na našem vlastním, českém, národě, ale stejně důležitá je pro nás existence a rozvoj ostatních evropských historických národů. Vždyť rozmanitost národů a jimi vytvořených kulturních prostředí je to, dělá Evropu Evropou. Existence svébytných národů je také podmínkou udržení demokracie.

Pro nadcházející parlamentní volby jsme se shodli na stručném desetibodovém programu. Nutnosti udržet a rozvíjet evropské národní státy se týká bod 3, požadující návrat k hodnotám spolupráce rovnoprávných národů. Evropská unie fungující v souladu s těmito hodnotami je sice možná, bez reformy současných unijních smluv však málo pravděpodobná. Chtějí-li evropské národy přežít, musí za reformu unie bojovat.

V této souvislosti bych rád upozornili na aktivity především německých zastánců demokracie, směřující ke změně poměrů v EU. Jedná se o snahu upravit podmínky tzv. Evropské Občanské Iniciativy (ECI), což je nástroj umožňující občanům členských států unie formulovat své požadavky prostřednictvím petic. Evropská komise je povinna se, při dosažení stanoveného počtu podpisů, těmito peticemi zabývat. Na základě dlouhodobého tlaku organizace Democracy International, se Evropská komise rozhodla usnadnit organizace jednotlivých petic (iniciativ) a zvýšit význam institutu ECI. K problému se mohou vyjádřit všichni občané členských států Unie zde. Pokud ovládáte angličtinu, můžete si přečíst i doporučované odpovědi Democracy International.

Samozřejmě si nedělám iluze, že vylepšení podmínek pro konání petic ECI může samo o sobě vést k nápravě. Celá akce může ale přispět k uvědomění si faktu, že v každé členské zemi EU jsou lidé usilující o demokratizaci a že hledání možných styčných bodů určitě nebude na škodu. Velký počet respondentů snad také posílí pocit některých poctivých unijních úředníků, že jsou potřebné daleko hlubší změny.

Zvážit význam celé akce a rozhodnout se, zda se průzkumu zúčastnit, musí každý z vás sám. Co by ale neměl žádný občan České republiky, kterému není existence jeho národa lhostejná, opomenout? Pečlivě si prostudovat volební programy stran a volit podle svého svědomí. Strategie volit tak, abych měl jistotu, že můj hlas nepropadne, není rozhodně ta nejlepší. Je to strategie, která vede k zabetonování politiků ve vrcholných funkcích, což je dále vede k upřednostňování vlastních či stranických zájmů před zájmy národa.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.