Maxová (ANO): Kdy začne stát platit „chudým“ auta a dovolené?

14.07.2015 10:31

Po přečtení článku na serveru iHNed s názvem „Chudým rodinám stát přispěje na internet. Možná dostanou i počítač zdarma“ jsem opět hrůzou nadskočila i se židlí. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) je ochotná investovat z peněz daňových poplatníků 400 miliónů korun (zatím pouze) na připojení k internetu takzvaně sociálně slabším rodinám. Co bude stát dotovat příště? Mobily? Tablety? Notebooky? Dovolené? Značkové oblečení? Nebo třeba auta?

Maxová (ANO): Kdy začne stát platit „chudým“ auta a dovolené?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

Nejde vůbec o to, že bych nepřála lidem, kteří na tom nejsou ekonomicky nejlépe, všechny „požitky“, jež společnost nabízí. Jde ale o to, že se tu začíná rozrůstat fenomén, že „stát“, respektive ekonomicky aktivní daňový poplatník, zaplatí naprosto vše. Včetně počítačů pro sociálně slabší, včetně her či brouzdání na internetu. Je totiž bláhové si myslet, že sociálně slabší lidé využijí sto procent času na počítači k nějaké smysluplné činnosti (nebo to chce ČSSD nějak kontrolovat?).

Kdo určí, která chudá rodina, potřebuje internet a která počítač? Co když počítač po čase výhodně prodá, přijde stát s dalším? A bude taky stát počítač odborně servisovat? Všimli si na ministerstvu sociálních věcí, že existuje trh a na trhu připojení k internetu za několik stovek měsíčně? Všiml si stát, že mnohé obce poskytují připojení k internetu zdarma? A ví někdo z úředníků, že operátoři mají nějaké CSR programy, kterými lidem v nouzi pomáhají?

A konečně: jak k takové podpoře přijdou lidé, kteří denně chodí do práce, odvádí daně, platí pojistky, nájmy, energie, splácejí hypotéky, starají se o děti, platí jim kroužky, vzdělání a nesou zodpovědnost za svůj život a život svých bližních?

Podobnými zásahy vzkazujeme, že zodpovědnost není zásadní

Podobnými zásahy sociálně slabším vlastně vzkazujeme, že jejich zodpovědnost není pro společnost nijak zásadní. Stačí si zase zažádat o další dávky, v nabídce je prostě vše, včetně internetu a třeba i toho počítače. A to hlavně pro ty, kteří v tom umějí chodit.

Je přece naivní se domnívat, že lidé, kteří nemají zájem pracovat, budou využívat dotovaný počítač a internet hlavně proto, aby hledali nabídky na trhu práce. Proč by to dělali? Kdyby měli opravdu zájem, existují Úřady práce, poradenské a pracovní agentury, sociální pracovníci, krizová centra a spousty jiných možností, kde počítač s připojením na internet najdou a mohou bezplatně využít.

Každý sociální pracovník vám řekne svatou pravdu, že lidé, kteří se chtějí se vším všudy zapojit do společnosti, musejí být sami aktivní. Tím, že jim dáme počítač s připojením na internet zdarma do postele, jim rozhodně nepomůžeme. Ale o opravdovou pomoc tu zřejmě nejde. Jde o to vypadat dobře před voliči. Proto takové nesmyslné a populistické nápady vznikají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…