Maxová (ANO): Lékařská posudková služba kolabuje

19.11.2015 13:40

Lékařská posudková služba musí projít hlubokou změnou. Shodli se na tom přednášející konference na toto téma konané na půdě Poslanecké sněmovny ČR.

Maxová (ANO): Lékařská posudková služba kolabuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

“Není možné, aby 400 lékařů s průměrným věkem 65 let rozhodovalo takto nesystémově o stovce miliard korun ročně,” uvedla předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Radka Maxová. Konference se kromě Maxové, která je zároveň poslankyní za hnutí ANO, zúčastnil i Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, MUDr. Jana Uhrová ze Sdružení praktických lékařů ČR, nebo Kateřina Havelková z Kanceláře ombudsmana pro zdraví.

Více než 40% posudkových lékařů bude muset navíc v souvislosti s vysokým věkem a nově zavedeným služebním zákonem opustit posudkovou činnost, což povede k obrovské krizi. Alespoň pokud Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nezačne situaci řešit, myslí si dále Maxová. Ta na dnešek svolala odbornou konferenci s názvem “Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?”. Její závěry jsou však spíše alarmující.

“Budu interpelovat obě předmětná ministerstva - tedy MPSV a Ministerstvo zdravotnictví, protože i postgraduální vzdělávání posudkových lékařů je špatně nastaveno a nic se s ním dlouhou dobu neděje,” uvádí Maxová. “Pokud se MPSV nezačne o věci zajímat a nenavrhne například novely zákona, které budou problémy vzniklé zařazením posudkových lékařů pod služební zákon řešit, může dojít k velkému kolapsu v sociálním systému,” dodává Maxová.

Nedokonalost systému se neprojevuje jen v nepřiměřeně vysokém průměrném věku posudkových lékařů, ale také v délce správního řízení. “Na výsledek se čeká někdy déle než rok a někteří posuzovaní se výsledku ani nedožijí. Není se čemu divit, kdž každý lékař musí v průměru udělat 1222 posudků ročně. Lékaři posuzované pacienty ani nevidía posuzují je tzv. “od stolu”,” komentuje praxi Maxová.

Posledním alarmujícím faktem je, že 38% posudkových lékařů nemá pro výkon funkce odpovídající kvalifikaci. “Představte si, že stav invalidního důchodce posuzuje například pediatr. Jak kvalitní asi může být jeho práce, i kdyby ji nakrásně odvést chtěl?” konstatuje Maxová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…