Maxová (ANO): Neočkuje se. Senioři mají smůlu

16.10.2015 19:34

Měla jsem za to, že schválené zákony by se měly dodržovat. Ne vždy se tak samozřejmě děje, ale ze strany pojišťoven a ministerstva zdravotnictví je nedodržování zákonů vskutku originální. A ještě originálnější je výmluva, proč zákon dodržován není.

Maxová (ANO): Neočkuje se. Senioři mají smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

V červenci Sněmovna v rámci zákona o veřejném zdravotním pojištění schválila můj pozměňovací návrh, díky němuž mají senioři nárok na bezplatné očkování proti pneumokoku. Zákon měl začít platit od 1. září, nárok tedy senioři mají, ale bezplatné očkování neprobíhá.

Proč? Protože pojišťovny nevědí, co mají vlastně proplácet. Nebo to alespoň tvrdily. A ministerstvo zdravotnictví? Údajně také neví. A lékaři očkovat nebudou, dokud jim nebude jasné, co jim pojišťovna vlastně proplatí.

Ministerstvo má přitom už tři roky od svého poradního orgánu (Národní imunizační komise) metodický pokyn, na základě něhož mají být senioři proti pneumokoku očkováni. Lékaři mají v jejich případě kombinovat levnější dětskou vakcínu s dražší vakcínou pro dospělé.

Ministr Němeček ale soudí, že žádný metodický pokyn není třeba, a říká, že „pojišťovna může preferovat vakcínu, která je cenově výhodnější, ale je to o jednání konkrétního lékaře se zdravotní pojišťovnou“. Na co tedy jeho úřad metodické pokyny vydává?

Pojišťovny samozřejmě chtějí platit pouze levnější vakcínu a ministr jim vyšel vstříc. Co ale bylo cílem novely? Aby každý člověk nad 65 let měl právo nechat se naočkovat takovou vakcínou, která odpovídá jeho zdravotnímu stavu. Třeba i kombinačně a hlavně podle očkovacího schématu. Pokud existuje metodický pokyn vydaný ministerstvem a lékař neurčí jiné očkovací schéma, pak by mělo být vše jasné. Ale není.

Naopak. Pojišťovny se s ministerstvem 30. září (v předvečer Dne seniorů) dohodly, že ušetří. Úhrada za toto očkování se má prý řídit nejméně ekonomicky náročnou variantou, a to bez ohledu na zákon, který mluví o schváleném očkovacím schématu. Očkovat seniory nejlevnějším typem vakcín je přitom nejen zdravotní, ale i ekonomická hloupost, protože senior musí na „levné“ očkování po třech letech znovu.

Ministerstvo by mělo vysvětlit, na základě jakého „metodického pokynu“ vyšlo vstříc pojišťovnám, a pojišťovny by měly vysvětlovat, proč chtějí šetřit na seniorech. I to je přitom hloupost: denní léčení onemocnění pneumokokem je mnohonásobně dražší než nejdražší vakcína, která slouží k prevenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…