Maxová (ANO): Pěstounská, resp. přechodná pěstounská péče

03.06.2014 12:50

Jako „rodinná náhrada“ se již především od devadesátých let vytváří instituce „pěstounské péče“.

Maxová (ANO): Pěstounská, resp. přechodná pěstounská péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

Mnoho lidí mělo skutečně velký zájem na tom, aby pomohli dětem, kteří neměli v životě takové štěstí, jako ti ostatní.  Bohužel si málokdo dovede představit, jaké problémy může soužití s „novým“ členem rodiny přinést. Děti, které vstupují do nové sociální rodinné skupiny většinou prožily týrání, zanedbávání, zklamání ve svých nejbližších nebo „přinejmenším“ opuštění, dětský domov, nejistotu ze střídání prostředí a jejich reakce tomu odpovídá. Málokdo je na to připraven a potom se stává, že dítě „vrací, protože neodpovídá původním idealistickým představám“. Frustrace se tím samozřejmě ještě prohlubuje. Střídání prostředí, nemožnost fixace na „domov“ či na dospělého jedince, který by nahradil autoritu, je pro děti v podstatě cesta do pekel.

Ze zkušeností lidí, které znám vím, že lidé, obzvláště při rozchodech nebo těžkých sociálních podmínkách, si velmi často řeší věci „přes děti“. Vím také, že pro dítě je skutečně velmi podstatné „někoho mít“. Někoho, o kom se dá říct, že lhostejno na místo, je dotyčný „jeho domov“.

Velmi problematickou se jeví tzv. „dočasná pěstounská péče“, tj. situace, kdy se dítě ocitne bez rodiny z hodiny na hodinu, např. po autohavárii rodičů. Potřebuje v tuto chvíli  akutní nejen zdravotnickou, ale i psychologickou a sociální pomoc. Nejsem si tak docela jistá, jestli náhradní „dočasná“  péče je to pravé z toho hlediska, že dítě potřebuje především citovou fixaci na osobu pro něj blízkou. Pokud fungují v rodině normální sociálně-rodinné vztahy, příbuzní se postarají, aby dítě mělo kam jít. Pokud bude potřebovat dlouhodobější pomoc např. ve zdravotnickém zařízení, které bude vnímat skutečně  jako „zařízení“, tj. např. nemocnici, ví, že se má kam, resp. ke komu vrátit, pokud ale bude přemístěno do náhradní rodiny třeba jen na půl roku a kde si začne vytvářet, chtě nechtě, vztah k lidem v této rodině žijící, začne si ukládat „svoje“ věci na „svá“ místa, začne si toto místo i tyto lidi fixovat jako bližní. A pak se stane, že dítě je přemístěno opět jinam. Do zařízení, k jiným pěstounům, nebo zpátky do rodiny k nějakým jiným příbuzným. Pro dítě to musí být neuvěřitelný traumatický zážitek, kdy zažívá opětovnou ztrátu svých blízkých. Je potom zcela pravděpodobně, že se v dospělosti bude „mstít“ za toto – pro něj neuvěřitelné – bezpráví. Upřednostňovala bych, aby dítě mělo šanci začít znovu tam, kde bude mít možnost dospět v jedince, který bude mít sice za sebou těžký a bolestný zážitek z dětství, ale nebude si připadat jako putovní balík, který je všem na obtíž.

Sociálně-právní ochrana dítěte představuje zajištění práva dítěte na život, jeho příznivý vývoj, na rodičovskou péči a život v rodině, na identitu dítěte, svobodu myšlení, svědomí a náboženství, na vzdělání, zaměstnání, zahrnuje také ochranu dítěte před jakýmkoliv tělesným či duševním násilím, zanedbáváním, zneužíváním nebo vykořisťováním. Tolik oficiality. Z lidského hlediska se dá říct jen jediné. Pokud chcete mít děti, milujte je takové jaké jsou a starejte se o ně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…