Maxová (ANO): Povinná předškolní docházka by měla být navázána na vyplácení sociálních dávek

22.12.2015 15:56

Vyjádření předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Radky Maxové k povinné předškolní docházce.

Maxová (ANO): Povinná předškolní docházka by měla být navázána na vyplácení sociálních dávek
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

V souvislosti s projednáváním novely Školského zákona se otevřela otázka, zda by děti měly povinně navštěvovat školku rok před umístěním do školy. Určitě je tento krok dlážděn dobrými úmysly jako například snížením počtu odkladů vstupu do školy nebo zamezení zanedbávání předškolní výchovy. Domnívám se ale, že tento krok by měl být konzultován a připravován ve spolupráci s MPSV a vazbou na pobírání sociálních dávek.

Dlouhodobě tvrdím, že nemůžeme dávat v sociálním prostoru šanci lidem, kteří nejsou ochotni starat se o sebe, svoji rodinu a především o své děti a využívat k tomu pouze státu. Jsem přesvědčena, že právům musí odpovídat povinnosti a splnění podmínek povinné předškolní docházky by měla být jedna z povinností, které bude odpovídat právo na sociální dávky (resp. jejich část).

Ráda bych proto apelovala na MPSV a MŠMT, aby tato ministerstva začala vzájemně komunikovat a  začala skutečně podporovat ty, kteří mají zájem na vzdělání svých dětí a nikoliv pouze jen na získání stále dalších a dalších sociálních dávek. A především propojili právo na dávky s povinností posílat děti do školky či školy a řádně se o ně starat.

Radka Maxová
předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…