Maxová (ANO): Rada proti stereotypům a ve prospěch Tábora

27.03.2015 13:25

Ráda bych v tomto svém příspěvku porušila hlavní mediální zásadu dnešní doby, tedy hledání problémů a vytváření konfliktů za každou cenu. A učiním tak dokonce i v případě, že se můj příspěvek týká politiky, i když „pouze“ té regionální. Pokud ale existuje v politice něco pozitivního, musím se o to zkrátka podělit.

Maxová (ANO): Rada proti stereotypům a ve prospěch Tábora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

Díky hlasům voličů jsem se po podzimních komunálních volbách stala radní města Tábora. Samozřejmě, že se mi nahrnula další várka práce a musím se stále učit nové věci, ale zároveň musím říct, že se nám v tomto jihočeském krásném městě povedla věc, která není obvyklá.

V jeho radě totiž zasedají čtyři ženy a pět mužů. Díky voličům a povolebním dohodám jsou tedy obě pohlaví zastoupena v podstatě stejně. Proč o tom píšu?

Vlastně by to mělo být normální, sama dlouhodobě usiluji o to, aby se na různých postech profilovali lidé, kteří mají o danou problematiku zájem, mají vzdělání, zkušenosti, znalosti, aby nerozhodovaly jen ostré lokty, dominance, předsudky, zaběhlé stereotypy, ale aby nerozhodovaly ani nějaké nesmyslné kvóty.

Zásadním kritériem při rozhodování, výběru či volbě daného kandidáta by zkrátka podle mě neměla být otázka pohlaví. Což ale v žádném případě neznamená, že nepodporuji ženy. Naopak. Vždycky a všude budu iniciovat jejich aktivitu a chuť něco pozitivního dělat a udělat, a to nejen v politice.

A teď už konkrétně. Rada města se mimo jiné věnuje i řešení dětského bazénku na plovárně Jordánu, kde právě probíhá rekonstrukce. Původní návrh (klasický modrý bazének pro děti s chlorovanou vodou a složitým způsobem čištění) nesplňoval naše „dámské“ představy.

Stereotypní představa modrého bazénku s chlórovanou vodou je totiž dost podobná té, že by v radě města měli sedět hlavně ostřílení muži v kravatách. A tak jsme se dohodli (to měkké i je správně, dohodli jsme se i s muži), že návrh necháme přepracovat tak, aby měl tvar, barvy a „vůni“, aby podtrhl fakt, že jsou děti v přírodě, ne na betonové plovárně, a aby lákal nejen malé plavce, ale i jejich rodiče k odpočinku. Malichernost, řekli byste. Mě ale těší, že naše žensko-mužská spolupráce funguje a přispívá k oživení nejen politiky, ale i praktických řešení, a jsem přesvědčená, že přispěje i k oživení města.

Nyní jako radní diskutujeme o možnosti vypsání výběrového řízení na právníka radnice. V diskusi se ukázalo, že není potřeba trvat na úplném úvazku. Můžeme (a také chceme) tedy oslovit například rodiče na mateřské (či lépe řečeno rodičovské) nebo ty, kteří nemohou z jakýchkoli důvodů denně chodit „do práce“. I to je ukázka toho, že myslíme na podporu rodin s dětmi a rodičů, kteří chtějí skloubit rodinný a pracovní život. Myslela by stejně čistě maskulinní rada? Nevím, nechci se nikoho dotknout.

Sama za sebe, a jsem přesvědčená, že i za kolegyně a kolegy, musím říct i napsat, že nám naše „genderově vyrovnané“ zastoupení v radě vyhovuje, jednání jsou inspirativní a přinášejí snad i nový pohled na řešení spousty otázek. Doufám, že takto budeme pokračovat. Už kvůli obyvatelům Tábora, kteří si „vyvážené“ zastoupení zaslouží. A snad začnou brzy i registrovat, že se ve městě něco mění k lepšímu.

Radka Maxová, Poslankyně a předsedkyně Stálé komise pro rodinu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.