Maxová (ANO): Záchrana Klokánků dostala "zelenou". Jak se k tomu postaví Fond ohrožených dětí?

12.06.2015 15:47

V Poslanecké sněmovně proběhlo ve středu jednání na téma problematiky azylových domů Klokánek. Klokánky provozuje Fond ohrožených dětí (FOD), který se ocitl ve finančních problémech a hrozí mu exekuce. Na záchraně Klokánků se podílejí poslankyně ANO Radka Maxová a Helena Válková, které spolupracují s kontrolní komisí FOD.

Maxová (ANO): Záchrana Klokánků dostala "zelenou". Jak se k tomu postaví Fond ohrožených dětí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

Komise nabízí kroky k restrukturalizaci majetku fondu, s nimiž po dnešním jednání iniciovaném Radkou Maxovou souhlasí i zainteresovaná ministerstva práce a sociálních věcí, spravedlnosti a financí.

"S návrhem konceptu na záchranu Klokánků zástupci ministerstev souhlasí, teď záleží na lidech z Fondu ohrožených dětí, jak se k tomu konceptu postaví," řekla na tiskové konferenci po jednání poslankyně ANO Radka Maxová.

Klokánkům hrozí zrušení kvůli dluhům ve výši desítek milionů. Jen na sociálním pojištění zaměstnanců dluží fond více než dvacet milionů korun, proto se jednání účastnil i zástupce České správy sociálního zabezpečení.

Kontrolní komise FOD například navrhuje, aby se z azylových domů staly takzvané pobočné spolky, které by samy mohly žádat o dotace. Uvažuje i o prodeji několika objektů, které nyní fond spravuje. "Nejde nám o nic jiného než o záchranu Klokánků a jde nám také o to, aby děti v těch stávajících mohly zůstat," řekla na tiskové konferenci místopředsedkyně Fondu ohrožených dětí Zdeňka Tesařová.

Radka Maxová vyjmenovala celkem šest opatření, která by měla pomoci k záchraně azylových domů. "Teď záleží na sobotním členském shromáždění fondu, zda tyto změny podpoří," doplnila Radka Maxová s tím, že dnešní stav, kdy Fond vybírá centrálně peníze, kterými se snaží pouze umazávat dluhy, je nadále neudržitelný.

Také podle Heleny Válkové je potřeba, aby se fond rozhodl pro restrukturalizaci. "My pak můžeme pomoci s příslušnými změnami občanského zákoníku. Teď ovšem záleží na sobotním rozhodnutí nejvyššího orgánu fondu," doplnila Válková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…