Mezihorák (ČSSD): Vzkřísíme „Hlavní město Olomouc“?

21.09.2014 15:45

Než si čtenáři začnou klepat na čelo, rychle vysvětluji: Zaprvé – nejde mi o výzvu k naprosto nerovnému souboji s matičkou Prahou.

Mezihorák (ČSSD): Vzkřísíme „Hlavní město Olomouc“?
Foto: cssd.cz
Popisek: František Mezihorák

Nepatrnou šanci jsme měli prý jen při vzniku Československé republiky, kdy se v nemnoha hlavách spekulovalo,že vzhledem k tomu,jak protáhlý- s Podkarpatskou Rusí- byl nový stát, by Olomouc byla komunikačně ideálním správním centrem. A zadruhé –nevolám k hašteření se s Brnem o moravský primát. (O to se marně pokusili olomoučtí měšťané už svým pamětním spisem Lydius lapiscísaři Ferdinandu III.).- Můj apel směřuje k posílení olomouckého patriotismu, k výraznějšímu přihlášení se k jednomu z nejdůležitějších atributů naší historické tradice a k jeho využití v tom,čemu se módně říká marketing.

Olomouc byla nepochybně po staletí centrem Moravy a nejvýznamnějším místem po Praze. O své postavení hlavního města byla připravena švédskou okupací za třicetileté války, ale i nadále se tak formálně označovala a Marií Terezií ji byl titul vylepšen na „Královské hlavní město Olomouc“. Přívlastek „Královské“ pak ztratila (už ovšem jako „Velká Olomouc“- vlastně „Velký“, protože tehdy byla mužského rodu) , po vzniku ČSR, neboť se to příčilo demokratickému republikánství,ale „Hlavním“ zůstala až do roku 1949 - do zrušení zemského zřízení, jež bylo nahrazeno zřízením krajským.

Na tento titulový šperk se bohužel stále více zapomínalo a dnes se neobjevuje téměř nikde, kromě odborných historických prací. A přece je v tom skryt velký propagační kapitál. Jsme statutárním městem, ale takových je dosti. Jsme památkovou rezervací, ale i těch je mnoho. Když se však objeví na ceduli při vjezdu do města, na všech propagačních materiálech o městě, v turistické inzerci pro domov i zahraničí, v hotelových nabídkách (dokonce v podtitulu i na všech oficiálních tiskovinách a korespondenci samosprávy a magistrátu) atd., pak zaujme daleko více, protože s městem s takovým historickým lákavým titulem se přece pilný turista nemůže neseznámit, protože tam přece musí být mnoho pozoruhodného, co jinde není - a to je přece u nás pravda! (Ve světě se tak s úspěchem chlubí i bývalá hlavní města,jež kromě titulu už nemají dnes co ukázat.)

Toto mé volání snad už dochází sluchu v městské komisi pro cestovní ruch, zopakuji je i pro městskou radu a zastupitelstvo, ale smyslem těchto vět je oslovit i širší veřejnost - tak,aby v dohledné době mohl být otazník v nadpisu tohoto příspěvku nahrazen vykřičníkem,za nímž budou následovat skutky nikoliv komicky „nafoukaných“, nýbrž poprávu hrdých občanů –patriotů historického „Královského hlavního města Olomouc“, kteří propagují své město a zvou „celý svět“ na návštěvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…