Michálek: Informační komisař pomůže úřadům i žadatelům o informace

18.05.2014 12:45

Senátor Libor Michálek dne 16.5. 2014 na tiskové konferenci konané v kontaktním centru Pirátské strany představil novelu zákona o svobodném přístupu k informacím.

Michálek: Informační komisař pomůže úřadům i žadatelům o informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek

Novela má za cíl zlepšit vymahatelnost práva na informace a změnit stávající stav, kdy se žadatelé o informace často k informacím nedostanou vůbec, nebo až po několika letech.

Libor Michálek představil hlavní problémy, které stávající úpravu svobodného přístupu k informacím zatěžují. Jedná se především o administrativní ping pong, obstrukce a nepřiměřené průtahy, zátěž pro soudy, chybí podpora otevřených dat, úřady nemají metodickou podporu při zveřejňování a poskytování informací a chybějí sankce vůči institucím, které postupují nezákonně.

Senátor Libor Michálek k návrhu novely říká:

 „Občan má mít vymahatelné právo na informace, nikoli právo se o ně soudit.“

Jakub Michálek, odborník Pirátů na svobodný přístup k informacím, doplňuje:

 „Piráti se dlouhou dobu domáhají seznamu dluhů zaplacených Českou konsolidační agenturou z veřejných peněz, zveřejnění skutečných autorů Klausovy amnestie, nebo informací o mimořádných odměnách úředníků podezřelých z korupce. Novela tedy vychází i z našich zkušeností, že když úřad nechce, tak se k informacím nedostanete.“

Oldřich Kužílek, autor novely, nastínil možná řešení stávajícího stavu:

1. posílení institutu informačního příkazu
2. zavedení účinných sankcí
3. zřízení nezávislého informačního komisaře
4. posuzování kverulačních žádostí nadřízeným úřadem.

 „V přístupu k informacím už nepomůžou kosmetické úpravy, je nutná hlubší změna. Informační komisař, který by pomáhal úřadům, žadatelům a vytvářel kulturu otevřenosti. Je to standardní, v zahraniční běžné opatření a ve finále peníze ušetří,“ uzavírá Oldřich Kužílek, autor novely, poradce pro otevřenost veřejné správy.

Na přípravě analýz k návrhu novely zákona o svobodném přístupu k informacím se podle smlouvy finančně Česká pirátská strana z peněz získaných na státním příspěvku částkou 25 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě