Michálek (Piráti): Malé vítězství demokracie v pražském zastupitelstvu

06.11.2015 8:50

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo, aby byla připravena pravidla proti tzv. politickým trafikám v městských firmách, kde někteří politici berou vysoké odměny.

Michálek (Piráti): Malé vítězství demokracie v pražském zastupitelstvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Návrh byl na program zařazen na návrh Pirátů navzdory ANO a ČSSD, které chtěly projednání trafik zabránit. Piráti reagovali na informaci, že Radmila Kleslová z hnutí ANO dostává z městských firem statisicové měsíční odměny a že ČSSD dosadila do dozorčí rady městské firmy syna radní Novákové.

"Je to malé vítězství demokracie v pražském Zastupitelstvu. Ačkoliv lidé kolem Radmily Kleslové a Karla Březiny se intenzivně snažili potlačit opoziční bod, aby se o politických trafikách vůbec nemluvilo, nakonec se zastupitelstvo rozhodlo moudře. Myslím, že vymýcení praxe politických trafik v Praze zlepší nejen politickou kulturu, ale i hospodářské výsledky městských firem," říká Jakub Michálek, předseda klubu Pirátů v Zastupitelstvu hl. m. Prahy.

Rada a výbor pro legislativu musí návrh vlastnické politiky a pravidel pro obsazování dozorčích rad vypracovat do konce ledna 2016. O konkrétních parametrech výsledného návrhu na omezení politických trafik se očekává důkladná diskuse. Piráti budou prosazovat principy původního návrhu https://praha.pirati.cz/trafiky-navrh.html a budou požadovat, aby místa v městských firmách nebyla používána pro uplácení koaličních zastupitelů.

Piráti však na Zastupitelstvu neuspěli se stížností, aby některé městské firmy přestaly utajovat informace o odměnách. Piráti kvůli tomu podali 3 žaloby na městem vlastněné firmy a upozornili, že by zástupci města ve firmách měli nést osobní odpovědnost za škodu, která vznikne z prohraných soudních sporů. https://praha.pirati.cz/zaloba-na-holdingy.html

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.