Michálek (Piráti): Ministerstvo opět nahrává OSA, Intergramu a Dilii, aby měly víc peněz a nešlo uniknout

19.05.2015 11:26

Piráti proti novele autorského zákona. Vadí jim vysoké pokuty a vymáhání plateb i za nezastupované autory.

Michálek (Piráti): Ministerstvo opět nahrává OSA, Intergramu a Dilii, aby měly víc peněz a nešlo uniknout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Česká pirátská strana kritizuje návrh novely autorského zákona, který Ministerstvo kultury představilo minulý týden veřejnosti. Novela podle Pirátů opět nahrává autorským svazům jako je OSA, Intergram nebo Dilia a umožňuje jim vybírat vyšší pokuty. Navíc nerespektuje právo autorů rozhodnout se, že si nepřejí být těmito organizacemi zastupování a chtějí svá díla šířit volně.

Dosud činila paušální pokuta za porušení autorského práva dvojnásobek ceny za užití díla. To se má ale změnit. Ministerstvo chce v novele zavést daleko vyšší paušální pokuty.

„Ministerstvo prosazovalo, aby mohly soudy ukládat neomezeně vysoké paušální pokuty za porušování autorského práva. Nejvyšší soud ale takto stanovenou pokutu označil za nepřijatelnou. Ministerstvo tedy teď přichází s úpravou, aby dvojnásobná pokuta byla minimum a zákon umožňoval uložit i pokutu daleko vyšší. Vůbec nechápeme, jak se tento bod dostal do návrhu zákona,“ diví se expert na autorské právo a zastupitel Pirátů Jakub Michálek.

„Zásadně nám dále vadí, že kolektivní správci OSA a Intergram mají podle návrhu vymáhat poplatky i za autory, se kterými nemají uzavřenou smlouvu. Můžou tak podávat žaloby, o které se nikdo neprosil a vydělávat další peníze, které jim nenáleží. Úkolem kolektivních správců je licencovat hudbu uživatelům, kteří o to požádají, a poskytovat jim tak právní jistotu. Nikdo už ale nechce, aby OSA měla policejní pravomoci a vymáhala poplatky i za nezvěstné autory nebo autory, kteří si licencování děl nepřejí. To už není soukromé právo, ale násilná kolektivizace autorů,“ doplňuje Michálek.

Piráti zároveň upozornili na některé další nedostatky novely. Například povinnosti hlásit veškerou hudební produkci předem, která byla v minulém roce označena v anketě za absurditu roku.

„Všechny ohlašovací povinnosti by se měly vztahovat jen na ty, kteří nemají právo hrát cizí hudbu a mají proto dílo licencovat od kolektivního správce. Když si Jarek Nohavice hraje vlastní hudbu na svém koncertě anebo když někdo hraje hudbu volnou, oznamovací povinnost by platit neměla,“ myslí si Jakub Michálek.

Piráti zaslali svoje výtky ministerstvu v dopise. Ocenili ale pozitivní změny, které novela obsahuje. Pirátům se podařilo odvrátit likvidaci možnosti kopírování v malých knihovnách. V roce 2010 totiž navrhovalo Ministerstvo kultury, aby malé knihovny platily částku 700 Kč za každou kopírku. V návrhu současné novely se tento poplatek snížil na 30 Kč. Chválí také knihovní balíček, který rozšiřuje možnosti půjčování knih knihovnami, pravidla pro transparenci kolektivních správců, odložení povinnosti hlásit předem program produkce nebo nový postup pro sjednávání sazeb, díky němuž nejsou uživatelé závislí na libovůli kolektivních správců.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).