Michálek (Piráti): Nechci, aby politická přeběhlice vyinkasovala dalších pět milionů

20.06.2017 14:39

Jako zastupiteli mi Pražská energetika informace nedala, tak jsem si koupil akcii. Nechci, aby politická přeběhlice vyinkasovala dalších 5 milionů.

Michálek (Piráti): Nechci, aby politická přeběhlice vyinkasovala dalších pět milionů
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Již zítra se koná valná hromada společnosti Pražská energetika (PRE). Na této valné hromadě má Magistrát opakovaně dosadit zastupitelku Hášovou do dozorčí rady a přihrát jí tak znovu odměnu 5,8 milionu. Tyto peníze nejsou odměnou za její práci, ale za přeběhlictví k ČSSD. Březina si to zase povodil, návrh na jmenování Hášové mu odsouhlasili jak Krnáčová, tak představitelé Strany zelených ve vládnoucí koalici. [1] Hášová kromě dozorčí rady neuvádí ve svém životopise zkušenosti z energetiky.

Už dříve jsme vás informovali [2], že paní Hášová přestoupila z opozice do koaliční ČSSD a výměnou jí Karel Březina přihrál tento luxusní flek s tučnou odměnou 1 160 617 Kč ročně, konkrétně dozorčí radu v PRE, do které ji navrhl na koaličním jednání. Městem ovládaná společnost PRE mi jako zastupiteli města odmítla sdělit, jaký je rozsah práce, vycházím tedy z výročních zpráv, podle kterých jde o cca 4 dvouhodinová zasedání ročně. 

Abych zabránil této politické korupci, požadoval jsem projednání na Radě a Zastupitelstvu. Všechno bylo odmítnuto. Jako zastupitel nemám přístup k žádným informacím v Pražské energetice, ačkoliv ji hl. m. Praha ovládá a dosazuje polovinu lidí v dozorčí radě a představenstvu.*)

Protože před námi město tají informace a chce dokonat tuto politickou korupci - výplatu politické přeběhlice, koupil jsem si jednu akcii v Pražské energetice (za 11 tisíc korun)a zítra se chystám přijít na její valnou hromadu. Budu cca v 9:15 přes sídlem PRE, Na Hroudě 1492/4, Praha 10. Srdečně vás zvu na krátké setkání před společností PRE, kde zodpovím případné dotazy. Fotografii s touto akcií naleznete v příloze, případně v tiskové kvalitě je pod tímto odkazem https://flic.kr/p/VnYGME

Na valnou hromadu jsem předložil návrh na snížení odměny členům dozorčí rady v souhrnné výši 5 milionů korun a naopak zvýšení dividend, které jdou z části hl. m. Praze jako akcionáři (přes holding). Dále jsem navrhl usnesení, aby politická přeběhlice paní Hášová nebyla jmenována do funkce v dozorčí radě, ale naopak aby valná hromadadoporučila zvolit do dozorčí rady někoho, kdo byl nominován čestným způsobem. [3] Na valné hromadě se budu také ptát, co konkrétně a v jakém rozsahu paní Hášová pro pražskou energetiku dělá, že má takto vysoké odměny, vedle toho je ještě zastupitelkou, členkou mnoha výborů a má advokátní praxi.

Mým cílem je hájit zájem Pražanů, konkrétně dosáhnout toho, aby se místa v dozorčích radách městem vlastněných firem obsazovala aspoň z části ve výběrových řízeních. Mají do nich být jmenováni kvalifikovaní odborníci, má být pravidelně hodnocena výkonnost managementu a výše odměn má odpovídat výkonnosti. Takto si Piráti představují řízení státních a městských firem a tak by to napsali i do zákonů. Je ostuda této vlády i pražské koalice, že pokračuje praxe parcelování státu a státní firmy a úřady jsou obsazovány podle stranické knížky.

Závěry Pirátů potvrzuje i zpráva společnosti Ernst & Young, které město letos zadalo analýzu, jak dobře řídí městské firmy. Podle jejich hlavních závěrů obsazování orgánů společnosti neodpovídá dobré praxi, dohled nad dceřinými společnostmi není ze strany Prahy vykonáván, není stanovena strategie ani plán měřitelných a ověřitelných výsledků společnosti, podle kterých by bylo vedení firmy odměňováno. 
 
Odkazy

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…