Michálek (Piráti): Nutná obrana před útokem Krobové Hášové na městskou pokladnu

08.06.2016 19:08

Praha začala řešit, kolik bere politická přeběhlice Krobová Hášová (ČSSD).

Michálek (Piráti): Nutná obrana před útokem Krobové Hášové na městskou pokladnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Kontrolní výbor na dnešním zasedání začal řešit kauzu zastupitelky Krobové Hášové, která byla zvolena za TOP09 během volebního období přestoupila do pražského klubu ČSSD vedeného Karlem Březinou (viz usnesení níže). Díky tomu zůstala v dozorčí radě městem ovládané firmy Pražská energetika, a.s. Mezi 8člennou dozorčí radu se vedle 30 tis. měsíčního platu rozděluje ještě 15 milionu ročně tzv. tantiéma (přesný údaj na jednoho člena firma i zastupitelka stále tají). I s Krobovou Hášovou má vládnoucí koalice Adriany Krnáčové v Praze většinu dvou hlasů.

Počet zasedání dozorčí rady PRE je 4 ročně a 3 usnesení po e-mailu - zkrátka za tu práci moc hezká odměna, která je určitě zasloužená, ale její přesná výše by měla být zveřejněna v oznámení podle Etického kodexu, který Krobová Hášová v roce 2011 podepsala. A to není, což Krobová Hášová zdůvodňuje neochotou německých vlastníků EnBW, kteří mají ve firmě menšinový podíl.

"Proto jsem dnes problém přednesl na kontrolním výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy. Pravidla musí platit pro všechny a lidé mají právo vědět, že koalice Adriany Krnáčové se opírá o zaplacený hlas přeběhlice nyní z ČSSD. Zastupitelka Krobová Hášová náš podnět, aby dodržovala Etický kodex, považuje za "útok" na svou osobu. Spíš je to ale "nutná obrana" před jejím útokem na městskou pokladnu."

Dále kontrolní výbor vyzval Radu, aby urychleně schválila pravidla proti tzv. politickým trafikám, které měla předložit již v lednu, ale v červnu je stále nemáme. Zatímco na celostátní úrovni se strana ANO miliardáře Andreje Babiše ohání bojem proti politickým trafikám, v Praze s tím otálí a sama do nich umisťuje svoje zastupitele.

S pozdravem Jakub Michálek

Usnesení kontrolního výboru Zastupitelstva

Kontrolní výbor ZHMP

1/ konstatuje, že neuvedením údajů o příjmech v oznámení JUDr. Moniky Krobové Hášové dle Etického kodexu ZHMP mohlo dojít k porušení čl. 4 Etického kodexu,

2/ pro potvrzení či vyloučení tohoto podezření ukládá předsedkyni kontrolního výboru, aby oficiálně požádala společnost Pražská energetika, a.s., o zveřejnění příjmů zástupců hl. m. Praha v dozorčí radě společnosti anebo zdůvodnila, proč tak neučiní.

Pro usnesení: všichni kromě JUDr. Moniky Krobové Hášové

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…