Michálek (Piráti): Občané ztratili zbytky kontroly nad ČEZem, politici ho budou zase dojit

19.07.2017 21:03

Představíte si 200 miliard? Ne? Nevadí, to si nedovede představit nikdo. Tato částka odpovídá obratu polostátní firmy ČEZ, která stojí v centru českých klientelistických sítí. Částka je tak vysoká, že se v ní občas něco „malého“ ztratí. A bude hůř.

Michálek (Piráti): Občané ztratili zbytky kontroly nad ČEZem, politici ho budou zase dojit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Jsem šokován dnešním rozhodnutím Ústavního soudu ohledně ČEZu. Ústavní soud dnes rozhodl o více než deset let staré (!) žádosti o informace. ČEZ je prý soukromá firma a občané ho kontrolovat nesmí.

  1. Za prvé to ukazuje, že český soudní systém je totálně překomplikovaný bordel, kde se na nic nejde spolehnout a občané se nedočkají spravedlnosti. Podat žádost o informace a po deseti letech dostat jako odpověď rozhodnutí Ústavního soudu, to je vskutku unikát. Po deseti letech nám pan Rychetský sdělil, že jeho kolegové z Nejvyššího správního soudu to vlastně celou dobu dělali blbě.
  2. Za druhé Ústavní soud prakticky vzal občanům poslední kontrolu nad fungováním energetického giganta ČEZ, ze kterého je financovaná špinavá politika i řada soukromých projektů napojených skrz klientelistické sítě. A také nad desítkami podobných veřejných firem, které hospodaří se stovkami miliard korun, jako je Pražská energetika, kterou ovládá hlavní město Praha a firma vlastněná jednou německou spolkovou zemí.

Jak se zatemnilo 200 miliard

Tento rozsudek napsaný panem Rychetským (dříve ČSSD) na návrh právníka Radka Pokorného (Sobotkův kamarád z OKD, napojený na ČSSD) prolamuje dlouho ustálený výklad Nejvyššího správního soudu, podle kterého je veřejnou institucí každý podnik ovládaný státem. Samozřejmě, že jsou informace, které nelze zveřejňovat kvůli obchodnímu tajemství, ale podle Ústavního soudu nemusí ČEZ poskytovat vůbec nic, což je opačný extrém.

Ústavní soud naproti tomu říká, že ovládání státem, který drží 70 % hlasovacích práv, je irelevantní. Politici to založili, politici tam dosazují svoje lidi, politici rozhodují o dividendách, ale podle ústavního soudu je to standardní soukromá firma. To je ale školácká chyba, protože soud zaměňuje pojmy soukromý a soukromoprávní, veřejný a veřejnoprávní, zaměňuje podstatu a právní formu. Škoda, od Ústavního soudu by člověk diletantismus nečekal, ale když v tom má prsty Radek Pokorný a jde o miliardy, tak se asi dá zařídit všechno.

ČEZ je tedy normální soukromou firmou! Je jedno, že ho ze 70 % vlastní stát, tedy my všichni, že ČEZ vlastní neuvěřitelně drahé jaderné elektrárny postavené z našich daní a je pro politiky dojnou krávou (viz třeba popis zde). Jako pražský zastupitel, který upozorňuje na korupční kauzy, pro mě ČEZ bohužel také není neznámý. 

Jak byl ČEZ namočen do pražských kauz

Byl to právě ČEZ, kdo prodal podnikateli Pawlowskému Škodův palác za 850 milionů, aby ho tento pán následně pronajal díky Pavlu Bémovi pražskému Magistrátu na 20 let za 4,5 miliardy korun, přičemž tento pronájem zajišťoval JUDr. Miroslav Jansta, vlivný právník ČSSD a známý sportovní bafuňář (mimo jiné z peněz ČEZu zaplatil svůj basketbalový klub v Nymburce). Miliardy ze Škodova paláce se patrně našly ve Švýcarsku, poznatky o těchto tocích měl Roman Janoušek ukryté ve své vile na Zadaru. Přesto státní zástupci nikoho nestíhali, protože to v Praze kryl Libor Grygárek. Do dneška justice nepostavila žádného pachatele před soud. To je mafie, která tady vládne a vysává stát a pak jsou kvůli korupci nižší mzdy a důchody a na všechno se čeká.
Na ČEZ byla přicuclá i nejbližší spolupracovnice Andreje Babiše Radmila Kleslová, která říkala, že „šéf samozřejmě ví o jejích smlouvách“. Na hrozně moc státních úřadů měla Kleslová smlouvy na lobbing (oficiálně právní poradenství), čímž si vydělávala miliony měsíčně. A úplně stejnou síť si vytvořila agentura ČSSD Bison & Rows. Babiš a ČSSD se navzájem obviňují z napojení na chobotnici, a v tomto ohledu platí, že jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Velmi zdatně nahradili dřívějšího hegemona ODS.

Poslední zhasíná

Ústavní soud teď ve svém rozsudku řekl, že zákon je moc neurčitý na to, aby ČEZ mohl vědět, jak se má chovat. Vlastně tak nepřímo vyzval Parlament, aby zákon zpřesnil. Pokud bude v zákoně napsáno, že ČEZ má být pod kontrolou občanů, tak prostě bude, ale zatím je to podle Ústavního soudu nejasné. Bohužel současná parlamentní galérka určitě nezajistí kontrolu nad ČEZem. Babišovi jsem kvůli tomu psal a pořádek v ČEZu neudělal, ačkoliv je to právě ministr financí, kdo vykonává práva akcionáře. Poslanci naopak schválili plošnou výjimku pro ČEZ ze zákona o registru smluv.

Dnešní rozsudek Ústavního soudu umožňuje politikům brutálně vyvádět majetek do nekontrolovatelných akciovek. ÚS jim teď dal návod, aby dali pár procent menšinovému investorovi a mohou vše utajit. Bez nadsázky to lze označit za druhé "zhasnutí" po privatizaci v devadesátkách. 

Považuji to za totální nehoráznost. Navrhnu doplnění zákona o svobodném přístupu k informacím tak, aby existovala občanská kontrola nad ČEZem a vůbec veškerým majetkem státu - bez ohledu na to, jakou má právní formu, a aby se státní akciovky nemohly používat jako koryto pro politické strany. 

Převzato z profilu.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…