Michálek (Piráti): Rád bych připomenul panu Kalouskovi, že nehlasujeme o vládě, ale o předsedovi PS

22.11.2017 16:50

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 11. 2017 k návrhu na volbu předsedy Poslanecké sněmovny

Michálek (Piráti): Rád bych připomenul panu Kalouskovi, že nehlasujeme o vládě, ale o předsedovi PS
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl jenom připomenout i panu Kalouskovi, prostřednictvím vás, pane předsedající, že teď nehlasujeme o důvěře vládě. To, kdo podporuje tu vládu, to se ukáže při hlasování o důvěře o vládě. Například tím, že někdo odejde ze sálu nebo bude podporovat vládu apod. Teď hlasujeme o předsedovi Poslanecké sněmovny, tak aby toto těleso mohlo začít fungovat, protože bez předsedy Poslanecké sněmovny nemůže pokračovat proces, který předvídá jednací řád, který je zákonem, jak jistě víte.

Takže pokud dnes nebude zvolen předseda Poslanecké sněmovny, tak se bude jednání protahovat, budou se věci odkládat a žádný výsledek nebude. Mimo jiné tím, že bychom nezvolili předsedu Poslanecké sněmovny, tak bychom také zablokovali rozhodnutí o tom, zda má být pan Babiš a pan Faltýnek vydán k trestnímu stíhání. Já neříkám, že to rozhodnutí by mělo proběhnout tak, či onak. Ale tím, že by nebyl zvolen předseda, tak bychom toto rozhodnutí zablokovali a místo nové vlády jmenované na základě výsledků voleb by tady vládla vláda, která důvěru získala kdysi před čtyřmi lety.

Takže ty alternativy, ty dvě varianty, o kterých tady nyní budeme rozhodovat v tomto hlasování jsou ta, že buď bude zvolen jediný kandidát na předsedu Sněmovny a nebo nebude vůbec vedení Poslanecké sněmovny ustaveno a Poslanecká sněmovna nebude fungovat. My jsme řekli, že budeme konstruktivní opozicí a tomu také dostojíme. A to se samozřejmě liší od toho případu, který jsme tady měli předtím, který jsme tady měli dopoledne, protože tam ty dvě alternativy byly. Tam byl jasný opoziční návrh na volbu pana poslance Gazdíka. Ale tam si samozřejmě vítěz voleb dohodl podporu několika menších stran a dosadil si tam svého nominanta.

Takže tím se ty situace odlišují, že tady ta alternativa je pouze to, že bychom Poslaneckou sněmovnu zablokovali. A proto my tento návrh nepodporujeme. Zároveň vás ujišťuji, prostřednictvím předsedajícího, že my jsme několikrát opakovaně deklarovali, že žádným způsobem nepodpoříme vládu ANO, která by v případě měla i podporu KSČM nebo SPD. Nechceme ani vládu bez důvěry, což je ten scénář. Já upřímně ani realisticky nevěřím, že v demokratické zemi by něco takové bylo možné a ujišťuji vás, že bychom využili veškeré prostředky, které nám ústavní pořádek České republiky dává.

Já bych závěrem poprosil jediného kandidáta na funkci předsedy Sněmovny, aby mohl před nás předstoupit, aby využil práva vystoupení a představil se všem poslancům, kteří tady jsme. A aby stručně představil i svoji vizi, jak chce ústavní pravomoci, které bude mít v případě zvolení, vykonávat. Jde mi nejen o otázku tzv. třetího pokusu. Jde mi i o otázku například sestavování programu nebo návrhu programu jednání, který je v jeho výlučné kompetenci na základě doporučení organizačního výboru. Aby zkrátka představil všem poslancům, kteří ho budou volit, jak tu funkci bude vykonávat. A aby zodpověděl případné dotazy, které zde z pléna zazní.

Myslím si, že to je základní slušnost, jak si... a patří to k dobré politické kultuře, že kandidát na nějakou funkci se představí a tyto základní informace sdělí všem svým volitelům. Děkuji za pozornost.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.