Michálek (Piráti): Rozhořčení taxikářů chápu, ale to je neomlouvá

22.09.2017 21:30

Piráti k napjaté situaci mezi taxikáři a řidiči UBERu v Praze

Michálek (Piráti): Rozhořčení taxikářů chápu, ale to je neomlouvá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lídrem pražské kandidátky Pirátů je Jakub Michálek

Rozhořčení taxikářů z neschopnosti města a ministerstva chápu, ale rozhodně je to neomlouvá. Podstatné však teď je, že aplikace jako Uber a Liftago jsou nový vynález, který převrací poměry ve společnosti a naše legislativa ho musí dohnat. Stejně jako když byla objevena železnice, musely se aktualizovat dopravní pravidla, která počítala jen s koňskými spřeženími.

Jak primátorka, tak ministr dopravy byli nominováni za ANO a stačilo se domluvit na tom, jak má nová regulace vypadat. Praha má podle Ústavy právo navrhnout aktualizaci zákona; protože je v Česku jediné město, kde Uber jezdí, bylo by to i logické. Návrh Pirátů projednal výbor pro legislativu letos v červnu, vláda téměř jistě tento rok nic neudělá (jak vyplývá z dopisu od premiéra Sobotky) a s primátorkou jsme diskutovali o možnosti přijetí nového zákona jako v červnu schválili v Estonsku, který by vnesl do současné situace férové podmínky. Neschopnost vlády a vedení Magistrátu poškozuje všechny poctivé podnikatele.

Prosazujeme aktualizaci zákonů, aby zohlednily pokrok v technologiích a zavedly férové prostředí. Zákon má jasně určit hranici mezi přivýdělkem a podnikáním, zrušit majáček a taxametr tam, kde se přeprava objednává předem pomocí digitální aplikace, a donutit všechny řidiče i digitální platformu samotnou k důslednému placení daní. Tento přístup je jediným dlouhodobým a skutečným řešením napjaté situace po vynálezu nových apek pro přepravu.

Jakub Michálek
předseda klubu Pirátů v Zastupitelstvu hl. m. Prahy

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky