Michálek (SZ): Zelení senátoři usilují o snížení marží pojišťoven u povinného ručení

21.07.2015 13:42

Senát bude ve středu projednávat novelu zákona z dílny senátora Libora Michálka a dalších zelených senátorů, která má omezit hrubé marže pojišťoven u povinného ručení na maximálně 20 procentech. Za loňský rok tyto marže činily téměř 27 procent. Současná právní úprava žádné limity v této oblasti nestanovuje.

Michálek (SZ): Zelení senátoři usilují o snížení marží pojišťoven u povinného ručení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Libor Michálek

Zelení senátoři navrhují, aby se pojistné platilo zálohově podobně jako je tomu při platbách za elektřinu či plyn. Po skončení období by klienti dostali vyúčtování od pojišťovny, které by se vztahovalo k celkovému rozdílu mezi přijatými a vyplacenými platbami u povinného ručení všech klientů dané pojišťovny. Pokud by hrubé marže přesáhly 20 procent, klient by měl nárok na vrácení části pojistného.

"Povinné ručení patří k povinným pojištěním a musí být ze zákona uzavřené pro každé vozidlo. Mělo by být tedy regulováno podobně, jako je tomu například u povinného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci. U tohoto pojištění činí limit nákladů na správní režie pojišťoven čtyři procenta, my navrhujeme u povinného ručení strop pro hrubou marži ve výši 20 procent,” uvádí senátor Libor Michálek.

V letech 2011 až 2013 se výše hrubých marží pojišťoven u povinného ručení pohybovaly mezi 15,7 a 18,4 procenty, loni ale marže narostly na téměř 27 procent. Pojišťovny totiž především v souvislosti s platností nového občanského zákoníku zvýšily ceny povinného ručení až o 10 procent, k odpovídajícímu zvýšení pojistného plnění ale nedošlo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.