Michalik (STAN): Na středočeské hejtmanství se vrací „Rathovy dárečky“

28.11.2018 13:48

Hejtmanka Jermanová Pokorná znovu zavedla systém individuálních dotací.

Michalik (STAN): Na středočeské hejtmanství se vrací „Rathovy dárečky“
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Středočeská koalice vedená hnutím ANO se vrátila k systému rozdělování dotací, ze kterých v éře sociálně demokratických hejtmanů těžily především obce vedené představiteli této strany. Rath si tím získával přízeň i hlasy tamní krajské stranické buňky a posiloval tak vliv uvnitř vlastní strany. Tento systém převzali i jeho následovníci Josef Řihák a Miloš Petera.

Jakkoli hnutí ANO ve volbách slibovalo odklon od rathovské politiky, nyní se k ní spolu s ČSSD a komunisty znovu vrací. Jen na pondělním zastupitelstvu navzdory opozici prosadila tato koalice individuální dotace v celkové výši 28, 5 milionu korun Starostové a nezávislí se přitom ihned po volbách snažili tyto netransparentní dotace výrazně omezit.

„Myslím, že by se k udělení individuální dotace mělo přistupovat pouze ve výjimečných případech, a mělo by být řádně zdůvodněno, proč to nejde jinak. Mezi schválenými projekty byly i takové, které mohly získat dotaci v běžných dotačních výzvách. U řady z nich nebyla v materiálech ani žádost o dotaci, rozpočet akce a další náležitosti,“ konstatoval na zasedání středočeských zastupitelů předseda klubu STAN Věslav Michalik.

Milionovou dotaci na opravu soukromého rybníka získal například Josef Kaiser, a to na projekt „ Rybník v Oboře Věšín.“ Jeho otec přitom po letošních komunálních volbách umožnil setrvání komunistického starosty Rožmitálu pod Třemšínem Josefa Vondráška. A KSČM loni právě svými hlasy pomohla i vzniku krajské koalice ANO a ČSSD.

„Sledujeme v přímém přenosu, jak se vrací staré časy, proti kterým se hnutí ANO ve volbách ohrazovalo. To vše se děje jen několik měsíců poté, co bývalá poslankyně a středočeská zastupitelka za ČSSD Lenka Mazuchová veřejně prohlásila, že na finanční dotace mohou dosáhnou jen vyvolení, kteří jsou spjati s vládnoucí koalici. I díky takovým prohlášením nyní může veřejnost každou individuální dotaci vnímat jako „politickou malou domů“ z veřejných peněz. I proto je nutné s nimi opravdu šetřit jen na zcela nezbytné případy“, dodal Michalik.

Hejtman David Rath, stejně jako nástupci Josef Řihák a Miloš Petera, byli v minulosti kritizováni například za to, že v situaci, kdy byl v téměř celém kraji nedostatek míst ve školách, získalo šedesátimilionovou dotaci na školu město Hostivice, kde bydlel a byl zastupitelem. Dotace v celkové výši 52 milionů korun zase získaly Zdice na Berounsku, kde byl místostarostou vlivný sociální demokrat a poslanec Richard Dolejš, dalších 22 milionů putovalo k místním organizacím a sdružením. Za miliony tam rekonstruovali školu, školku, kino, hřiště i lesopark. Starostové středočeských obcí tehdy proti systému rozdělování sepsali i petici. Řihák i Petera jsou dnes středočeskými radními a vládnou s hnutím ANO za podpory komunistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zelení: Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

22:01 Zelení: Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zajištění dostatku finančních prostředků pro chod…