Michalik (STAN): Není normální, aby si stovky milionů krajských peněz rozdělilo pár obcí

23.11.2015 9:33

Hnutí STAN podporuje demonstrující starosty proti nespravedlivému rozdělování dotací ve Středočeském kraji.

Michalik (STAN): Není normální, aby si stovky milionů krajských peněz rozdělilo pár obcí
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Středočeští starostové ohlásili na dnešek protestní akci proti nespravedlivému rozdělování dotací. Hnutí STAN středočeský systém rozdělování dotací dlouhodobě kritizuje pro jeho netransparentnost, klientelismus a nespravedlnost. Hnutí STAN bude ve středočeském zastupitelstvu prosazovat nový systém, který je spravedlivý, administrativně nenáročný a transparentní.

"Středočeské dotační fondy dlouhodobě kritizujeme. Není normální, aby si stovky milionů krajských peněz rozdělilo pár obcí spojených s vládnoucí ČSSD a KSČM. V kraji je 1142 obcí, pouze v jedné dvacetině z nich vládne ČSSD nebo KSČM. Když se jedná o přísun peněz z krajského rozpočtu, je to zcela opačně. Osm nejúspěšnějších si rozdělilo za posledních pět let 300 milionů Kč a všichni jsou z ČSSD nebo KSČM. To není náhoda. To je důkaz klientelismu." konstatuje opoziční zastupitel středočeský předseda hnutí STAN Věslav Michalik.

"Souhlasíme s návrhem Sdružení místních samospráv, které hájí zájmy malých obcí. Tento návrh budeme prosazovat ve Středočeském zastupitelstvu, protože je spravedlivý, transparentní a hospodárný. Minimalizuje náklady na administraci žádostí jak na straně žadatele, tak na straně poskytovatele, tedy Středočeského kraje " dodává Michalik (STAN).

Návrh středočeské organizace SMS spočívá v následující koncepční změně celého systému:

1) Dotace přidělovat pouze menším obcím do 5000 obyvatel, které mají menší příjmy z rozpočtového určení daní.
2) V závislosti na počtu obyvatel vytvořit pro každou obec její dotační obálku na delší, např. čtyřleté období.
3) Umožnit obcím, aby si v rámci své obálky připravily projekty, které jsou v souladu s dotačními programy. Následné výzvy k podávání žádostí konstruovat jako dlouhodobé a kontinuální.

Jak by nový systém fungoval přibližuje předseda Středočeské organizace SMS a starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada. "Představme si, že kraj se rozhodne rozdělit během čtyř let mezi obce do 5000 obyvatel celkem 1,2 miliardy Kč. V obcích do 5000 obyvatel žije celkem 747 556 tisíc občanů. Na hlavu tedy připadá 1605,2 Kč. Obec PŘÍKLAD má k datu vyhlášení výzvy 1200 obyvatel. Finanční obálka obce PŘÍKLAD tudíž obsahuje 1,926 milionů Kč. Obec se sama rozhodne kdy v daném čtyřletém období a na jaké projekty tuto obálku vyčerpá. Může to být jeden větší projekt (třeba místní komunikace, nebo hasičská zbrojnice) nebo řada menších projektů. Obec tudíž podává pouze tolik žádostí, kolik ji umožní její obálka. Kraj neadministruje žádné žádosti navíc. Neexistují tisíce zbytečně připravených projektů. Každý ví předem, kolik dostane peněz a sám si mezi programy vybere, kam je chce směřovat."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…