Michalik (STAN): Peterovo oslnění Čínou Středočeskému kraji nic nepřináší

14.09.2015 22:01

Vedení Středočeského kraje v čele s hejtmanem Peterou začalo velmi aktivně prosazovat spolupráci s čínskou provincií Sečuán. tyto aktivity vyvrcholily minulý týden návštěvou velmi početné středočeské delegace přímo v Číně.

Michalik (STAN): Peterovo oslnění Čínou Středočeskému kraji nic nepřináší
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Opozice peteru kritizuje, že příliš podlehl nadšení z čínského ekonomického zázraku a k číňanům a jejich penězům vzhlíží jako ke spáse našeho kraje a našich obcí. Vedení kraje by nemělo suplovat státní organizace jako je CzechTrade nebo CzechTourism a namísto drahých výletů do Číny by se mělo plně věnovat řešení krajských problémů.

Středočeská delegace do Číny se kromě politiků skládala také z kuchařů, hudebníků, podnikatelů a dalších lidí. Hejtman Petera při oficiálních projevech v Číně zmiňoval několik projektů: investice v Nymburce, centrum čínské medicíny v Mladé Boleslavi, letiště v Benešově, posílení cestovního ruchu a zastoupení kraje v Chengdu.

1) Investice společnosti Changhong v Nymburce. Společnost přislíbila investici navýšit a výrobu v Nymburce rozšířit. "Nyní se zde vyrábějí televizory. Veškeré komponenty se dovážejí z Číny. Platy jsou velmi nízké, jsou zde zaměstnáváni agenturní pracovníci, tedy často cizinci. Opravdový přínos pro Nymburk a okolí je minimální, a to z toho důvodu, že doposud nebyly naplněny sliby z roku 2005. Stále chybí inovační centrum. Hejtman Petera dokonce mluví o tom, že zóna v Nymburce by měla být česko-čínská, tedy s předností pro čínské investory. Pozemky v této zóně patří z velké části městu a vedení města o tomto nikdy nejednalo. Nevidím žádný důvod, proč bychom dávali automaticky přednost čínským investorům, pokud bude mít současně zájem investovat kvalitnější investor český, německý nebo rakouský," konstatuje místostarosta Nymburka Pavel Fojtík (STAN).

2) Centrum tradiční čínské medicíny v krajské nemocnici v Mladé Boleslavi. "Rozšíření služeb pro obyvatele Mladé Boleslavi je jistě chvályhodné. Jedná se však o komerční praxi skupiny čínských lékařů, kteří budou svoji praxi provozovat v krajské nemocnici. Čínských lékařů, kteří provozují v české republice praxi, jsou stovky. Proto nemusela jet ohromná delegace do Číny. Středočeskému kraji to nepřináší žádnou novou investici, žádné nové pracovní příležitosti. Doufám, že kolegové z Číny budou v krajské nemocnici platit standardní nájemné," říká k tomu opoziční zastupitel MUDr. Zdeněk Nováček (TOP09).

3) Letiště v Benešově. Celý záměr je velmi netransparentní. Rada kraje vypověděla dlouhodobou výpůjčku městu Bystřice, které letiště provozovalo. „Zatím nikdo nevysvětlil, o co se jedná. Jestli o výcvik čínských pilotů, o opravy či o výrobu. V každém případě zde vedení kraje upřednostňuje nejasné čínské záměry na úkor zájmu středočeských obcí a jejich obyvatel. Hejtman by měl z kraje dělat domov pro jeho občany, nikoli ho rozprodávat čínským investorům", konstatuje opoziční zastupitel a starosta Kolína Vít Rakušan (STAN).

4) Cestovní ruch. Hejtman Petera zmiňuje přímou linku z Chengdu do Prahy, s čímž nemá kraj nic společného, a samotný cestovní ruch jako perspektivní oblast spolupráce mezi Sečuanem a krajem. "Mám zásadní pochybnosti o přínosu pro kraj, protože v lepším případě Číňané sem sice přicestují, ale budou chtít bydlet v Praze. Do lokalit v kraji si udělají krátký výlet, ale neubytují se tam, neutratí tam peníze. Z Kutné Hory tohle moc dobře známe, efekt je spíš záporný. Dnes je situace taková, že města se chtějí turistů tohoto typu spíš zbavovat," konstatuje bývalý starosta Kutné Hory Ivo Šanc (STAN).

5) Zřízení zastoupení  kraje v Chengdu s cílem podpořit turistický ruch a investice ve Středočeském kraji. "Bude to drahé a Středočeský kraj to nepotřebuje. Je to patrně výsledek nadšení, které v hejtmanovi návštěva Číny vyvolala. Spíše než podporovat investice z Číny, které zpravidla představují jednoduchou výrobu s nízkou přidanou hodnotou, bychom měli podporovat naše investice v Číně. Ale k tomu všemu stát zřídil své instituce - Czechinvest, CzechTrade a CzechTourism. K tomu, aby Středočeské inovační centrum spolupracovalo s místním inkubátorem pro evropské firmy (EUPIC), opravdu není potřeba být na místě. Pokud Středočeský kraj nedávno zavřel  svoje zastoupení v Bruselu, které vyhodnotil jako nepotřebné, pak už vůbec nepotřebuje své zastoupení v jedné z čínských provincií. Inspiraci, jak dobře a efektivně spravovat Středočeský kraj ve prospěch občanů, bychom neměli hledat v Číně, ale spíše v evropských státech hodnotově podobně orientovaných, kde to funguje a kde se obyčejným lidem dobře žije," dodává předseda opozičního klubu TOP09 a STAN Věslav Michalik (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu