Michalik (STAN): Rozpočet Středočeského kraje není rozpočtem 21. století

08.12.2015 5:28

Před krajskými volbami dává vládnoucí koalice ČSSD a KSČM přednost utrácení na úkor investic.

Michalik (STAN): Rozpočet Středočeského kraje není rozpočtem 21. století
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Vedení kraje významně zvyšuje běžné výdaje při zachování nedostatečného objemu investic. Běžné výdaje mají navíc zcela nevyváženou strukturu. Především výdaje do vzdělání jsou dlouhodobě podceňovány.

Středočeský rozpočet na rok 2016 je svým objemem rekordní díky vyšším daňovým příjmům. Podívejme se na srovnání rozpočtů z počátku tohoto volebního období (2012-2013) s rozpočtem na jeho konci. Kraj má po čtyřech letech vládnutí k dispozici ročně navíc 1,1 miliardy korun běžných, tedy disponibilních, příjmů. Co s nimi udělá? Většinu, tedy 1 miliardu korun, použije na běžné výdaje. Přibližně o 600 milionů korun více jde do dopravy, z toho 300 milionů na údržbu silnic a 300 milionů na veřejnou dopravu. O dalších 200 milionů narostly výdaje ve zdravotnictví, především na krytí ztrátových činností nemocnic a na provoz nových pavilonů. Téměř o 100 milionů navíc polkne provoz úřadu a platy úředníků. O zbytek se dělí výdaje v sociální oblasti a ve školství. Investice jsou dlouhodobě relativně nízké - do 500 milionů korun. Polovina z této sumy jde do nemocnic. Ve volebním roce 2016 se rovněž navyšují dotace pro obce a města.

"Konkurenceschopnost Středočeského kraje, nabídka pracovních míst a kvalita života budou v nejbližších letech ovlivněny dvěma klíčovými faktory: úrovní vzdělání a kvalitou infrastruktury, zejména té dopravní a informační. Z vývoje rozpočtů za poslední čtyři roky jednoznačně plyne, že vedení Středočeského kraje na tyto výzvy nereaguje dostatečně. Vedení uvízlo v Rathově nemocniční pasti, kdy přednostně investuje do krajských nemocnic a následně dotuje jejich drahý provoz. Nemocnice 21. století pro úspěšnou budoucnost kraje  nestačí. Mnohem více potřebujeme školství 21. století. Bohužel, Středočeský kraj investice do vzdělání dlouhodobě podceňuje, zejména do krajem zřizovaných středních škol," konstatuje Věslav Michalik (STAN), předseda opozičního klubu TOP09 a STAN.

"V dílčích věcech se nám podařilo některé věci prosadit. Díky nám se v příštím roce dotace obcím a městům zaměří na řešení konkrétního plošného problému, a to na nedostatečné  kapacity škol a školek. Také se podařilo prosadit  větší institucionální podporu inovacím a spolupráci vědy a výzkumu s firmami. Celkově špatná struktura krajského rozpočtu bohužel přetrvává a tento rozpočet nevytváří dostatečné předpoklady pro budoucí konkurenceschopnost Středočeského kraje," dodává Michalik (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Kauza trestního stíhání učitelky Bednářové je nekonečná blamáž

17:17 Trikolora: Kauza trestního stíhání učitelky Bednářové je nekonečná blamáž

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k soudu s učitelkou z Prahy 6 Martinou Bednářovou