Michalik (STAN): Středočeské dotace jsou jako cinknutá losovačka

28.07.2015 5:32

Je možné, aby v jednom hodu deseti mincemi padl orel na všech mincích současně? Ano. Ale s pravděpodobností menší než jedna ku tisíci. Podobně pravděpodobné je pro Středočeské obce, že uspějí v pěti či šesti fondech najednou. V praxi vyloučené, řeknete. Ale u některých obcí se to stává. Dokonce opakovaně. Cerhenice a Rožmitál pod Třemšínem to předvedly.

Michalik (STAN): Středočeské dotace jsou jako cinknutá losovačka
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Ve středočeské fondové loterii uspěly takovým způsobem, že se matematická pravděpodobnost musí červenat. Podle matematických zákonitostí jsou kumulované úspěchy těchto dvou obcí stejně pravděpodobné jako to, že člověk zemře, protože za život vykouřil 10 balíčku cigaret nebo proto, že jednou za rok vypije láhev vína. Tato skutečnost vede klub zastupitelů TOP 09 a STAN k přesvědčení, že dotace jsou přidělovány přednostně vybraným a na vedení kraje napojeným subjektům.

Ve středočeských fondech je počet žádostí v tisících a poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku 10krát. Proto i pro ně jako pro řadu dalších ekonomicko-společenských jevů platí spíše logaritmické závislosti, tedy Paretovo pravidlo 20:80. Znamená to, že 20% žádostí spotřebuje 80% prostředků, že 20% žádostí je vyřazených z hodnocení a 80% splňuje podmínky přidělení dotace apod. Na základě zveřejněných výsledků se dá spočítat pravděpodobnost úspěchu např. v pěti a více fondech současně, která je v řádu jedna k tisícům. Tato málo pravděpodobná událost nastala v roce 2015 u obcí Cerhenice a Rožmitál pod Třemšínem. Zjednodušeně řečeno, Cerhenice letos trefily kombinaci fondů s kurzem 1:868 a Rožmitál trefil kombinaci fondů s kurzem 1:2187.

Zajímavé je, že pokud obdobný výpočet aplikujeme pro rok 2012, opět se ve středočeské fondové loterii objeví stejní výherci, ke kterým se ještě přidává obec Zdice. Podíváme-li se na rok 2011, zjistíme, že opět vyhrávají Cerhenice, Rožmitál pod Třemšínem a tentokrát je doprovází Jince.  Pravděpodobnost, že takové události nastanou u dvou obcí ve třech pokusech ze čtyř možných (fondy v roce 2011, 2012, 2014 a 2015) je v řádu jedna k deseti tisícům. Tedy se stejnou pravděpodobností jako že člověk zemře, protože vykouřil za život deset balíčků cigaret nebo proto, že si dá jednou za rok láhev vína.  Pozoruhodné na tom je, že ze všech možných dvojic obcí mezi stovkami žádajících si „náhoda“ opakovaně vybrala právě Cerhenice a Rožmitál pod Třemšínem.

„Jsou pouze dvě možná vysvětlení. Ve středočeských fondech dochází k paranormálním jevům, anebo jsme svědky projevu notné míry klientelismu a protekce. Fakt, že starostou Cerhenic je náměstek hejtmana Marek Semerád z ČSSD, starostou Rožmitálu pod Třemšínem poslanec za KSČM Josef Vondrášek,  místostarostou Zdic je bývalý předseda Středočeské ČSSD Richard Dolejš a starostou Jinců vlivný člen KSČM Josef Hála, to vše spíše napovídá, že kultura vládnutí Davida Ratha na Středočeském kraji stále přežívá. Přežívá kultura společensky škodlivého klientelismu." dodává předseda klubu zastupitelů Věslav Michalik (STAN).  

Vzhledem k tomu, že jsou opakovaně zvýhodňování někteří žadatelé, tedy hodnocení není objektivní a rozhodnutí o nepřidělení dotace nejsou přezkoumatelná, klub zastupitelů TOP 09 a STAN vyzývá uchazeče všech 1697 zamítnutých žádostí, aby se proti rozhodnutí odvolali ve správním řízení.

Klub TOP 09 a STAN vyzývá vedení Středočeského kraje, aby středočeské fondy ve stávající podobě zrušilo jako neefektivní, netransparentní a klientelismus podporující systém rozdělování veřejných financí.

Věslav Michalik, CSc. (STAN), předseda klubu zastupitelů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Koruna

4:31 Filip (KSČM): Koruna

Připomínám si ústavní slib nejen prezidenta republiky, ale také těch, kteří vykonávají funkce poslan…