Michalik (STAN): Středočeské nemocnice bez stamilionových dotací hospodařit neumí

24.02.2015 17:40

začátkem roku vedení kraje sdělilo, že středočeské krajské nemocnice hospodaří se ziskem. Jak ukazují dnes veřejná čísla, pravda je jiná. Vedení kraje plánuje v roce 2015 dotovat své krajské nemocnice částkou 216 milionů korun.

Michalik (STAN): Středočeské nemocnice bez stamilionových dotací hospodařit neumí
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Z toho100 milionů spolyká provoz nových pavilonů a 83 milionů jde na další ztrátové činnosti. Ze zbývající částky jsou zajišťovány lékařské služby první pomoci a činnosti, které nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Znamená to, že krajské nemocnice se bez každoročních stamilionových dotací neobejdou.

„Středočeský kraj od roku 2008 poskytl svým nemocnicím ke krytí ztrát již několik miliard. A stále není jasné, zda se z velké části nejedná o nezákonnou veřejnou podporu. Zdá se, že provozovatelé soukromých nemocnic, kteří si právě na nezákonnou veřejnou podporu stěžují, mohou po loňském obratu ve stále probíhajícím soudním procesu uspět,“  konstatuje Věslav Michalik (STAN), předseda opozičního klubu zastupitelů TOP09 a STAN.

V červnu loňského roku totiž Nejvyšší soud zrušil předchozí rozhodnutí Vrchního soudu  a Městského soudu v Praze v případu, ve kterém NH Hospital a.s., soukromý poskytovatel služeb v oblasti zdravotní péče provozující nemocnici v Hořovicích, žaluje poskytování zakázané veřejné podpory Středočeským krajem svým nemocnicím. Soudní spor probíhá od roku 2010 a je zajímavé, že Nejvyšší soud v relevantních ohledech souhlasil s NH Hospital.

„Pokud se prokáže, že se jedná o zakázanou veřejnou podporu, soud její poskytování zastaví. Vedení kraje by mělo hledat manažerské a obchodní řešení ztrát svých nemocnic namísto každoročního lepení děr v nemocničních rozpočtech stovkami milionů korun rizikových dotací," dodává Věslav Michalik (STAN).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce