Michalik (STAN): Vedení kraje riskuje diskreditaci celého dotačního systému

24.02.2015 7:35

Středočeské dotační fondy jsou předmětem dlouhodobé kritiky opozičních zastupitelů zvolených za TOP 09 a STAN. Právě oni v minulých letech poukazovali především na netransparentní přidělování dotací bez řádného objektivního hodnocení žádostí a bez předem stanovených kritérií.

Michalik (STAN): Vedení kraje riskuje diskreditaci celého dotačního systému
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Pod tíhou této kritiky a s přispěním nedávno schválených změn v legislativě týkající se přidělování dotací z veřejných peněz vedení kraje upravilo Pravidla hodnocení žádostí. „Jsme rádi, že naše kritika netransparentního přidělování krajských dotací přináší ovoce. Změny v systému hodnocení žádostí, které navrhl Středočeský kraj, jdou sice správným směrem, nicméně jsou stále nedostatečné. Prostor pro zcela subjektivní hodnocení žádostí politicky nominovanými členy hodnotící komise je obrovský,“ konstatuje předseda opozičního klubu zastupitelů TOP 09 a STAN Věslav Michalik (STAN).

Středočeský kraj se chystá v roce 2015 přidělit v různých dotačních titulech 367 milionů korun. "Nechápu, proč kraj nevyužije dostupnou metodiku, která byla v poslední době úspěšně uplatňována v regionálním operačním programu a která umožňuje projekty hodnotit zcela objektivně a transparentně. Vedení kraje riskuje diskreditaci celého dotačního systému. Zamítnutí žádosti bude mít nově charakter správního rozhodnutí, které bude přezkoumatelné řádným opravným prostředkem a bude podléhat soudnímu přezkumu. Bohužel navržený systém hodnocení takovým soudním přezkumem nemůže projít," dodává Michalik (STAN).

Klub zastupitelů TOP 09 a STAN  proto navrhuje stažení tohoto bodu z programu a dopracování hodnotících kritérií tak, aby hodnocení žádostí a z nich vyplývající rozhodnutí o přidělení či nepřidělení dotace byla zcela transparentní a snadno přezkoumatelná.

Ing. Věslav Michalik, CSc., předseda klubu zastupitelů TOP 09 a STAN

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).