Mihola (KDU-ČSL): Jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemají být na prvním místě

04.07.2016 16:52

Poté, co první pokus skončil taškařicí, se napodruhé podařilo v Poslanecké sněmovně prosadit omezení prodejní doby v malo a velkoobchodě během osmi státních svátků v sedmi dnech.

Mihola (KDU-ČSL): Jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemají být na prvním místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola

Dlouhodobě považuji toto opatření jako kultivující. Mám jasno v tom, že jsou dny, kdy ekonomika, práce a nakupování nemají být až na prvním místě.

Ve většině zemí západní Evropy v tom mají jasno. Německo, Rakousko a další země nejsou méně tržní, ani je tato opatření neposílají na hospodářské dno Evropy.

Domnívám se tedy, že tímto opatřením nedojde k žádnému ekonomickému brzdění. Kdyby to fungovalo tak, že otevřené supermarkety a hypermarkety tolik tu ekonomiku ženou, tak jsme dávno západní státy nejen dohnali, ale za to čtvrtstoletí, co máme všechno daleko více a skoro bez hranic otevřené, předehnali. Věřím, že rodiny i jednotlivci nezůstávají v tu dobu doma, ale vyráží po naší zemi, takže i oni napomáhají ekonomickému růstu využíváním nejrůznějších služeb. Berme to pozitivně, je to kultivující návrh.

Měli bychom hlavně myslet na ty, kterých se to týká, na ty prodavače a prodavačky, jejich rodiny a jejich práva. Často místo těch chimérických příplatků dostávají k dispozici pouze náhradní volno, nebo takovou náhradu, která nestojí za řeč. Věřím, že zákon, který KDU-ČSL dlouhodobě podporuje a který přispívá k lepšímu skloubení rodinného a pracovního života, udělal radost mnoha prodavačkám a prodavačům.

Mrzí mě, že návrh přišel ze Senátu bez jakékoliv úpravy. V době, kdy různé ankety a výzkumy ukazují, že lidem toto opatření nevadí nebo přijde normální, byl důvod k tomu, aby návrh obsahoval všech čtrnáct státních svátků ve třinácti dnech. Beru to pozitivně - bude možnost přijít s novelou, která zbylé státní svátky doplní.

Jiří Mihola
předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace