Mihola (KDU-ČSL): Prodejní řetězce zde mají velkou sílu a je potřeba stanovit určitá pravidla a řád

02.03.2016 18:29

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 2. 3. 2016

Mihola (KDU-ČSL): Prodejní řetězce zde mají velkou sílu a je potřeba stanovit určitá pravidla a řád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, většinou je mým zvykem vyslechnout si názory předřečníků, pak na ně moci trošku reagovat a tady vlastně tu mozaiku různých názorů doplním také názorem lidoveckým. Ten je dlouhodobě v této oblasti nebo v těchto záležitostech kontinuální, to si můžete ověřit, na rozdíl od některých jiných klubů. Návrh novely zákona o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě klub KDU-ČSL totiž podporuje.

Co se týká velkoobchodu a maloobchodu, pracuje v něm zhruba 800 000 lidí a tento zákon, tento návrh zákona se týká velké části z nich. My se domníváme, a to je pro nás hlavním argumentem, že by to vedlo k lepšímu skloubení rodinného a pracovního života těchto zaměstnanců a k tomu se v naší politice rozhodně hlásíme.

Je potřeba si uvědomit, že převážně prodejní řetězce zde mají velkou sílu a je potřeba také stanovit určitá pravidla a určitý řád. Koneckonců nějaký řád tady fungoval i v rámci společnosti, když se ohlédneme do minulosti, ale nechci tady začínat historický výklad od starověku po současnost. V řadě evropských zemí, které jsou na tom hospodářsky řekl bych o hodně lépe než my a kde se můžeme jenom inspirovat, mají rozhodně rozvinutější svobodný trh, jsou prodejní doby regulovány a není to vnímané jako nějaké jho, omezení či zásah do podnikání, jak tady z mnoha stran teď bylo slyšet. Nechci zdržovat dlouhým výčtem, z těch 28 členských států Unie není prodejní doba omezena ve 13 z nich - např. v Dánsku, Švédsku, pobaltských zemích, v Itálii, Slovinsku, Chorvatsku a také u nás. V jiných zemích se regulace v různé míře uplatňuje a tam patří země jako Německo, Francie, Španělsko, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Benelux, Anglie, Finsko a další. A ta regulace je ať už na úrovni státní správy nebo samosprávy a omezení se týká zejména regulace prodejní doby o svátcích, někde případně i o nedělích nebo dokonce i o sobotách. Ale samozřejmě existují zase různé výjimky, které tato nařízení prolamují a koneckonců na to se myslí i ve specifických situacích ohrožení nebo ve specifických případech, jako jsou benzinové pumpy, nádraží apod. i tady v tomto předloženém senátním návrhu zákona.

Dá se předpokládat, že dopad na ekonomiku nebude negativní, ale možná spíše pozitivní. Zboží, které by lidé nakoupili o těch svátcích, nakoupí určité v jiný den a naopak, jak jsem říkal, přispěje to omezení k tomu, že budou rodiny více pohromadě a nebudou třeba trávit ty volné chvíle přes celý den v supermarketech. Určitě i v rámci volnočasových aktivit, které se budou o těch svátcích nabízet a se kterými se v těchto dnech počítá, tak budou povzbuzením především v oblasti rozvoje cestovního ruchu a dalších podnikatelských aktivit a důležitým aspektem bude i to, že zatímco ty velké obchody, řetězce, supermarkety jsou soustředěny především ve velkých městech nebo ve městech, tak tady ty další podnikatelské aktivity budou podporovány napříč naší zemí.

Přestože obecně tedy podporujeme... A chtěl bych ještě zdůraznit jeden aspekt, který tady možná nezazněl. Pokud zajdete mezi zaměstnance, tak oni tuto změnu většinou, se domnívám, vítají. Nemohu to říct nějakým celostátním výzkumem, na to moje síly nestačí samozřejmě, ale protože také chodím nakupovat, tak se ptám právě v těch řetězcích a naprostá většina těch dotázaných nejen, že byla vstřícná k tomuto návrhu, ale nepotvrdila to, co se obecně někdy říká jako argument, že tito prodavači nebo zaměstnanci jsou mnohonásobně zaplaceni v ty sváteční dny a že se jim to tedy bohatě vyplácí a že vlastně chtějí, aby tam mohli o těch svátcích trávit celé dny bez rodiny. Tak já jsem takového dojmu nenabyl a opravdu jsem se neptal nějak formálně, dvou tří lidí, ale na několika místech a několika desítek lidí.

Takže troufám si zde říct, že zaměstnanci tuto změnu vítají.

A přestože tento návrh podporujeme, tak na něm vidím i určité slabiny. Předřečnice tady zmiňovala nebo položila takovou vlastně řečnickou otázku, proč jenom vybrané svátky. Já jsem se takto tázal a reaguji na to tím, že v systému je už pod číslem nebo jako sněmovní dokument 3851 vložen můj pozměňovací návrh, který počítá s tím, že toto omezení nebo zákaz prodejní doby se týká všech státních i ostatních svátků, protože i z mého pohledu to není úplně srozumitelné, proč Velikonoční pondělí ano, ale Velký pátek ne. Proč 25. prosinec ano a Den slovanských věrozvěstů anebo Den upálení Mistra Jana Husa ne. Takže já si myslím, že by bylo dobré to sjednotit, o tom je ten můj pozměňovací návrh.

Opravdu, když tady byly ty řeči o tom socialismu, tak ať se nikdo nezlobí, domnívám se, že země jako Německo a Rakousko, ano, i ony mají své slabší stránky, ale až budeme aspoň na jejich úrovni, tak... (Smích poslance v pravé části sálu.) No nevím, čemu se tam směje někdo z kolegů, ale říkám, budu se na věc dívat úplně jinak nebo se o tom bavit, až ty země doženeme, tak pak se budeme moci srovnávat a říkat, kdo je víc nebo méně socialistický. Zatím jsou určitě oni více tržní a ten trh tam tím nijak neutrpěl a nejezdí sem jako o překot, aby využívali té naší velké benevolence.

A úplně na závěr. Mrzí mě - stále ho tady nevidím - pan předseda, vaším prostřednictvím, Kalousek. Fakt mě to mrzí, on pak přijde zase ve třetím čtení a bude tady rozdávat rozumy a moralizovat. Tak já jsem chtěl jenom trošičku připomenout, že je trošku překvapivé, že tady s tímto návrhem nepřichází poprvé - nemůžu říct ani koalice, protože ANO (?) možná v tom bude mít volné hlasování nebo nejdříve se klonilo, jako že ano a teď se spíš zdá podle vystoupení některých, že ne, ale v každém případě to tady není poprvé na plénu, poněvadž tady mám černé na bílém ze serveru ČT 24, kdy vládní strana TOP 09 se chystá předložit svým koaličním partnerům plán zavřít o svátcích supermarkety, s návrhem zákazu prodeje v přesně stanovených dnech zamíří na nejbližší jednání koaliční devítky šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Zákaz prodeje ve svátek by měl podle něj platit pro obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních, nad čímž se mnozí tady také podivovali už dříve, i dnes, s tím argumentem, že podobná omezení už platí ve většině sousedních států a záměr šéfa svého poslaneckého klubu podporuje i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Ale možná, že tehdy tady u toho také pan předseda Kalousek nebyl, tak jako tady chybí teď, takže já už si to potom s ním když tak dovykládám osobně, než mi to začne zase tady vyčítat ve třetím čtení. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace