Mihola (KDU-ČSL): Velký pátek byl svátkem už před nástupem komunistické totality

23.06.2015 18:29

V řadě zemí je Velký pátek státním svátkem. Příští rok se k nim velmi pravděpodobně přidá i Česká republika. Poslanecký návrh zákona zařazující Velký pátek mezi ostatní státem uznávané svátky projedná vláda.

Mihola (KDU-ČSL): Velký pátek byl svátkem už před nástupem komunistické totality
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jiří Mihola

„Velký pátek byl v naší zemi státním svátkem, a to na přelomu 40. a 50. let minulého století, před nástupem komunistické totality. Zařazením velkého pátku mezi volné dny se průměrné volné dny ročně zvýší z devíti na deset, čímž se v počtu volných dní přiblížíme v průměru ostatním státům. V neposlední řadě velikonoční svátky, mezi něž Velký svátek patří, jsou jasným odkazem křesťanských kořenů Evropy, které je potřeba zvláště v dnešní napjaté době potřeba zdůrazňovat a chránit,“ řekl Jiří Mihola, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Z pohledu family friendly přístupu je velmi pozitivní skutečností, že se rodiče budou moci věnovat svým dětem, které v tento den pravidelně mívají své prázdniny. V další návaznosti se dá očekávat, že v sektoru služeb pro volný čas a turistický ruch dojde k nárůstu tržeb a podpoří se spotřeba domácností. Z analýzy poskytnuté ministerstvem financí vyplývá, že reálný výpadek HDP by neměl činit více jako 0,1 % a celkové dopady na ekonomiku v případě zavedení Velkého pátku jako svátku jsou zanedbatelné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.