Mikel (SaS): Socialistická logika. Sliby jedněm na úkor všech

10.06.2016 15:42

V minulých dnech mě zaujal nápad jedné ze současných koaličních stran Zlínského kraje. Ta přišla se slibem, že po úspěšných volbách zruší koncesionářské poplatky pro seniory. Vzhledem k tomu, že svůj nápad již dále nerozvíjejí, pojďme to za ně udělat my.

Mikel (SaS): Socialistická logika. Sliby jedněm na úkor všech
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Na úvod si řekněme, co to koncesionářské poplatky vlastně jsou. Ze zákona jsou to platby za užívání veřejnoprávního vysílání. Jednoduše řečeno, každá fyzická osoba, která vlastní rádio či televizi, je ze zákona povinna odvádět Českému rozhlasu a České televizi měsíční platbu. Slib, že kraj nějaký poplatek určený zákonem zruší, a to dokonce pouze pro jednu demografickou skupinu, je tedy čirý populismus. Jediný způsob, jak toho může reálně docílit, je platit tento poplatek z krajského rozpočtu.

Tak si to pojďme vyčíslit. Osoby starší 65 let tvoří bezmála 19 procent celé populace kraje, řečí absolutních čísel to představuje asi 110 000 seniorů. Zkusme si představit modelovou situaci. Z těchto osob může žít ve společné domácnosti polovina, tedy 55 000. Další, řekněme 35 000 osob, žijí samostatně a 20.000 bydlí v domácnosti s blízkou osobou případně v sociálních zařízeních. Suma sumárum můžeme počítat s tím, že zhruba 60 000 poplatníků by splňovalo nárok na odpuštění poplatku. Pokud vezmeme pouze televizní poplatek, který je v současné době 135 korun měsíčně, vychází z toho jednoduchým výpočtem, že úhrada televizního poplatku bude pro krajskou pokladnu znamenat 97 milionů korun za jeden rok. Za volební období je to přibližně 388 milionů. Ano, jde o odhad, ale jsem přesvědčen, že velmi reálný.

Zbývá si položit otázku, kde na to kraj vezme. A tady je jediná odpověď – z peněz, které by jinak mohl použít na svůj rozvoj či na služby všem skupinám obyvatel. Pro ilustraci – na linkovou autobusovou dopravu jde ročně zhruba 335 milionů korun. Mě z toho, s trochou nadsázky plyne, že tato slibující strana v případě, že uspěje ve volbách, bude linkovou autobusovou dopravu v kraji dotovat pouze tři roky. A čtvrtý rok, milí spoluobčané, choďme pěšky…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče