Miklošová (ODS): I pravicová stana má ve svých prioritách sociální politiku

01.10.2015 16:39

Oblastní sdružení ODS Most uspořádalo charitativní golfový turnaj, jehož výtěžek byl věnován spolku Diahelp, který se věnuje pomoci rodinám, jejichž děti onemocněly nevyléčitelnou nemocí diabetes mellitus I. typu.

Miklošová (ODS): I pravicová stana má ve svých prioritách sociální politiku
Foto: ODS
Popisek: ODS

Diahelp funguje od roku 2008 a dnes má již 100 členů.

Účastníci turnaje věnovali Diahelpu částku ve výši 14.640 Kč. Tyto peníze budou použity na nákup některé z pomůcek, které jsou nezbytné pro každodenní potřeby nemocných dětí. Spolek Diahelp poskytuje rodinám s takto nemocnými dětmi pomůcky, které jsou pro řadu rodin finančně nedostupné a pojišťovny je hradí jen částečně.

„Důležitou denní pomůckou jsou senzory ke kontinuální monitoraci glykemie, které nepřetržitě měří hladinu krevního cukru. Například jen vysílač k těmto senzorům stojí 10 tis. Kč a vydrží pouhý 1 rok, přijímač vyjde na dalších cca 12 tis. Kč. Na senzory musí rodiče těchto dětí vynakládat tisícové doplatky, protože je pojišťovny nehradí v plné výši. Částečně jsou také pojišťovnami hrazeny zásobníky inzulínů; diagnostických proužků do glukometru hradí pojišťovna nedostatečné množství. Měsíčně každá rodina vynakládá tisícové položky do těchto nezbytných pomůcek, proto jsme rádi za jakoukoliv finanční pomoc“, říká předsedkyně spolku Pavla Urbanová.

Jen v Ústeckém kraji je více než 3 tis.  nemocných diabetem I. typu, z toho je cca 300 dětí.  „Řešením zcela jistě není pořádání charitativních akcí, ale změna přístupu zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví. Budu se snažit najít cestu, jak těmto nemocným dětem a jejich rodičům pomoci. Ráda bych upozornila, že i pravicová stana má ve svých prioritách sociální politiku, nikoliv socialistickou, což znamená, že se cíleně zaměřujeme na pomoc těm skupinám obyvatelstva, které se ne vlastí vinou dostaly do tíživé situace. Naše pomoc ale musí především spočívat v systémových změnách, nikoliv v nesystémovém rozdávání sociálních dávek“, říká Drahomíra Miklošová, starostka Obrnic a předsedkyně Oblastního sdružení ODS Most, která tuto charitativní akci organizovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.