Mikuláš Ferjenčík (Piráti): Podporovatelů Pirátů je dost, musejí ale přijít volit

09.08.2017 9:02

Pirátská strana má volební preference na úrovni TOP 09 a jednoznačně má ve společnosti dost podporovatelů na to, aby vstoupila do poslanecké sněmovny. Přesto jí výzkumné agentury často odhadují výsledky pod 5 %. Jak je to možné?

Mikuláš Ferjenčík (Piráti): Podporovatelů Pirátů je dost, musejí ale přijít volit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, lídr pardubického kraje

Pirátská strana pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny překračuje, například v červencovém modelu agentury Focus předtím v březnovém výzkumu agentury STEM a v několika výzkumech agentury Médea Research pro časopis Týden, naposledy mají Piráti 6 % v tom, který vyšel dnes. Ve zbytku volebních modelů ovšem Piráti oscilují okolo 4 %, přestože mají zpravidla podobné preference, jako TOP 09, které agentury předvídají zhruba 6 – 7 % podpory. Jak je to možné?

Podívejme se podrobněji na šetření agentury STEM. Ve volebním modelu – tedy odhadu volebních výsledků podle dané agentury – se Pirátům příliš nedaří. Zaznamenali 4,6 % v dubnu, 3,8 % v červnu a jen 3,1 % na konci června. Vypadá to jako sešup, agentura nám ovšem kromě modelu poskytuje ještě jedno číslo - volební preference. Jde o procento lidí v populaci, kteří na otázku koho se chystají volit, řeknou určitou stranu. U Pirátů to byla od března do června pořád stejně – 4 %. Pro srovnání TOP 09 měla u STEMu ve sledovaném období preference také 4 %, jen v březnu to bylo 5 %. Pro TOP 09 ovšem STEM ve volebním modelu v jednotlivých měsících předpověděl 5,5 – 6,7 %. Čím to tedy je, že Pirátům vycházejí volební odhady horší?

Jednoduchá odpověď je: "Výzkumné agentury nevěří, že voliči Pirátů skutečně dorazí k volbám". Piráti mají výrazně nadprůměrné výsledky mezi lidmi, kteří deklarují, že k volbám spíše nedorazí. Dále mají Piráti velmi dobré výsledky mezi mladými lidmi, kteří v Čechách k volbám chodí zhruba o polovinu méně často než starší generace. Mají tedy Piráti šanci?

Existuje řada příkladů z poslední doby, kdy volební kampaň dokázala razantně změnit volební účast jednotlivých skupin voličů. Jeremy Corbyn dokázal zvednout volební účast mladých lidí na 70 % a do značné míry díky tomu smazal náskok konzervativců. Donald Trump zvedl podíl venkovského voličstva v Michiganu z 18 % na 27 % – tím strhl výsledek v tomto klíčovém státě na svou stranu. Tomio Okamura dokázal zmobilizovat své příznivce v krajských volbách a jeho strana díky tomu pronikla do většiny krajských zastupitelstev, Jiří Mádl a Martha Issová v roce 2010 svým klipem Přemluv bábu výrazně podpořili volební účast u mladších lidí, kteří tehdy houfně volili TOP 09 a Věci veřejné.

Volební úspěch Pirátů tedy záleží především na tom, jestli dokážeme přesvědčit voliče, že přijít k volbám má smysl. Ten nejjednodušší argument je, že nakrknout ty páprdy, kteří dnes v parlamentu sedí, stojí za to samo o sobě. To ale nestačí. Daleko důležitější je vrátit stát pod kontrolu občanů a pořádně posvítit na to, co stávající politicko–trafikantská garnitura s Českou republikou provádí, příkladem jsou třeba investice ČEZu v Albánii, které financujeme z vlastní výplaty.

Nebojte se proto průzkumů a ve volební den - 20. - 21. října - s sebou vezměte bráchu, ségru, mámu, tátu, babičku, dědu a psa a Pusťte nás na ně!

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.