Mikulecký (ODS): Zrušíme všechny lavičky v Letňanech?

09.12.2013 11:10

Léto bylo v tomto roce horké. Lidé využili tepla k pobytu venku, mimo domovy, byty a kanceláře. Naštěstí máme v Letňanech řadu zelených ploch, kde je možné si v parném počasí sednout do stínu a odpočinout si tak od intenzivních slunečních paprsků.

Mikulecký (ODS): Zrušíme všechny lavičky v Letňanech?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dúchodce na lavičce

Laviček a parků k odpočinku není v Letňanech málo, nicméně stále se snažíme jejich počet rozšiřovat. Příkladem může být otevření vnitrobloku Místecká x Nýdecká: před rokem a kousek jsme tento prostor otevřeli pro všechny obyvatele Letňan. Téměř 15 let nebyla tato oblast vůbec udržována a zejména díky konstruktivním jednáním s majitelem pozemku jsme dosáhli odstranění plotu a zvelebení celého prostoru. Otevření se setkalo s velmi pozitivním ohlasem z okolních domů mj. proto, že je zde nový trávník, upravená zeleň a několik laviček k posezení pod vzrostlými stromy.

Máme zavřít všechny parky?

U laviček se scházejí různí lidé, kteří reprezentují všechny skupiny české populace. Maminky s dětmi, důchodci, aktivní mládež nebo pejskaři. Kromě těchto obyvatel jsou to však také bezdomovci, nemotorní opilci nebo hodně hluční adolescenti. Ano, i takoví lidé jsou součástí obyvatel všech pražských čtvrtí včetně Letňan.

Ano, pokud se sejde skupina lidí v 11 hodin večer u lavičky s lahví vína, bude slyšet do otevřených oken v celém okolí. Máme však tento park znovu zavřít?

Máme odstranit všechny lavičky? Máme zakázat vstup na všechny zelené plochy, kde se mohou lidé scházet, kde mohou venčit psi, kde si mohou sednout a odpočívat? Co bude dál? Zrušíme všechny silnice, protože mezi řidiči jsou i ti, kteří nedodržují předpisy a způsobují nehody?

Bylo by naivní si myslet, že v Letňanech žijí pouze slušní lidé, kteří nekřičí, nepijí ani nedělají nepořádek. Jsme standardní část velkého města, která se složením lidí nijak neliší od českého průměru. Musíme se naučit spolu žít. Je absurdní si myslet, že vedení naší obce je tu od toho, aby vychovávalo mládež, agitovalo proti pití mezi opilci nebo vyhánělo bezdomovce za hranice města.

Kdo se přizpůsobí? My nebo oni?

Dívám se do Zahrady Místecká každý den z našeho okna. Vidím odpočívající důchodce, prázdninová rande školáků nebo hrající si pejskaře. Zrušíme snad lavičky těmto lidem? Proč se my slušní máme přizpůsobovat hlasitým opilcům a omezovat se kvůli bezdomovcům? Zahrada Místecká není ghetto. Chodí do ní ve většině slušní lidé, kteří se zde umí chovat. Proto řešením není zrušit lavičky, ale apelovat na policii, která musí efektivně řešit přestupky.

Obec vytváří příjemné prostředí pro všechny obyvatele Letňan. Pokud toto prostředí někdo narušuje nebo ničí, tak je na policii, aby zakročila. Od čeho jiného ji tu máme? Nebudeme přeci rušit parky a lavičky jenom proto, že se u nich občas sejdou nepřizpůsobivé skupiny. Nebo snad je toto ta správná strategie, po které někteří volají? Máme se snad my, slušní občané podřídit těm, kteří nám znepříjemňují v Letňanech život?

Bydlím v Místecké, hned vedle otevřené zahrady a kousek od Bahoku, kde je několik hospod vináren. Nejsem zrovna nadšený, pokud vidím bezdomovce vegetující u lavičky nebo slyším v noci hlučné opilce. Zahrada Místecká, stejně jako další parky však patří všem a zákony nedovolují povolit vstup pouze střízlivým lidem v zářivě čistém oblečení. V případě, že kdokoli vidí poškozování majetku, narušování nočního klidu, ohrožování mravní výchovy mládeže nebo jakýkoli jiný prohřešek, tak je jeho povinností toto oznámit policii. Nelze vše řešit jen přes obecní úřady. Máme svobodu a demokracii a je pouze na nás, jak s těmito dary, o které dvě generace bojovaly, naložíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.