Milata (KSČM): Ve Vodochodech jde i o etiku

01.01.2014 18:00

Komentář Zdeňka Milaty, krajského zastupitele za KSČM, k okolnostem plánované modernizace letiště ve Vodochodech.

Milata (KSČM): Ve Vodochodech jde i o etiku
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Záměr zřídit mezinárodní letiště ve Vodochodech měl být podle původních plánů realizován již v roce 2011. Zdlouhavé řízení a odpor samospráv a hlavně obyvatel dospěly k tomu, že záměr není realizován dosud. Obyvatelé dotčených obcí však nebojují jen za sebe, ale i za Prahu. V případě realizace záměru dojde k nárůstu dopravy v severní části Prahy. Již nyní víme jaká je situace na mostě Barikádníků a v jiných částech příjezdů do hlavního města. Ale nejde jen o Prahu, zřízení letiště povede i k určitému zvýšení dopravy v Kralupech nad Vltavou. Investor chápe potřebu vybudování obchvatu Kralup, ale na jeho realizaci se podílet nechce. Stejné je to i u obchvatů menších obcí, které již tak budou postiženy hlukem přes projektové práce vylučující zde nárůst osobní dopravy.

Řešením by bylo napojení stávající vlečky k letišti na osobní dopravu a tím zlepšení dopravy i pro pětitisícové město Odolena Voda. Investor však zřízení osobní vlakové dopravy, která by přivedla cestující za 25 minut do centra Prahy, zahrnuje do svých plánů teprve při zvětšení celkových objemů dopravy, čili s nejasným termínem realizace a při nejasném způsobu financování. Může se tak stát, že to bude opět stát, kdo bude záměr realizovat.

Podobné je to i s celým projektem. Na počátku v roce 2003 byly nesmyslně prodané pozemky pod budoucí drahou v Ruzyni, plánové od 70. let minulého století, s investičním záměrem zveřejněným v roce 1996, který počítal s výkupní cenou 13 Kč za metr. Tyto pozemky pak skupina Penta vykoupila za 500 Kč za metr od soukromého zemědělce, a tytéž pozemky obdrželo státní letiště již za 5000 Kč za metr čtvereční, čili za 3,5 mld. Kč. Aby Penta ušetřila za daně z převodu nemovitosti, neprodala pozemky jako takové, ale firmu, která tyto pozemky vlastnila… V tutéž dobu koupila firmu Aero Vodochody s areálem letiště za 2,9 mld. Kč, rozdíl v ceně: 600 mil. Kč ve prospěch Penty.

Tímto způsobem se v Čechách podniká bohužel od roku 1990 nadále. Investor Penta ne poprvé využívá skuliny ke svému prospěchu. Jedním z příkladů může být snaha získat lukrativní pozemky u Masarykova nádraží za cenu 7x nižší než je tržní. Celý obchod, který je v těchto dnech opět na pořadu dne, ukazuje na principy, které v současné době nelze podporovat.

Ve vztahu k projektu mezinárodního letiště ve Vodochodech lze konstatovat, že pokud by došlo k tak rozsáhlé investici bez ohledu na zájmy veřejných institucí reprezentujících hlas občanů, i bez ohledu na občany samotné a znehodnocování jejich majetku, nelze počítat s tím, že by tento projekt bylo možné realizovat bez problémů.

Je s podivem, že tak silná finanční skupina již dávno nezapojila do svých plánů také etické hledisko a management udržitelného rozvoje. Obojí by ji přineslo zisky také, leč v delším časovém horizontu.

Pirátské metody by měly spolu s Klausem skončit dávno na smetišti dějin. Nebudou-li do projektu rozvoje letiště Vodochody zahrnuty zájmy lidí a veřejný zájem, pak se z místa budeme hýbat jen ztěžka, a to bez ohledu na mnohé nedostatky stávajícího letiště Václava Havla.

Zdeněk Milata, krajský zastupitel Středočeského kraje za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …