Miloš Babiš (ANO): Jak rozkrýt majetek politiků?

09.09.2016 12:33

Novela zákona o střetu zájmů měla za cíl zprůhlednit majetek a příjmy politiků. Tradiční strany se však novému systému majetkových přiznání politiků brání.

Miloš Babiš (ANO): Jak rozkrýt majetek politiků?
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

V současné době podávají politici majetková přiznání až po určité době působení v mandátu. Proto není znám výchozí stav jejich majetku při vstupu do funkce. To by měl nový zákon změnit a politici tak by měli mít povinnost podat oznámení hned při vzniku své funkce. Jedině tak lze rozkrýt, jaký majetek nabyl veřejný činitel v průběhu funkce a zda je tento vůbec v poměru k zákonné odměně.

Průkopníky byli v tomto ohledu v roce 2013 nově zvolení poslanci za hnutí ANO, kteří dobrovolně na počátku výkonu mandátu rozkryli svůj majetek, aby dosáhli možnosti efektivní veřejné kontroly svých příjmů z funkce.

Ani v zahraničí není běžné, aby politici nesměli podnikat

Dobře míněný zákon však ve sněmovně čelí pozměňovacím návrhům, které zcela vypouštějí jeho podstatu. TOP 09 a ČSSD nová pravidla omezují jen na ministry vlády. To je absurdní. Domnívám se, že je nutné majetková přiznání zavést pro všechny politiky bez rozdílu. Ve vládě, ve sněmovně a senátu, ale také na radnicích a krajských úřadech.

Na druhou stranu je potřeba důrazně odmítnout záměr tradičních stran, aby nový zákon šel primárně proti úspěšným lidem. Není v zájmu veřejné politiky a kvalitní správy, aby ti, kdo jsou úspěšní ve svých oborech v soukromé sféře, byli odrazováni od vstupu do politiky. Právě jejich zkušenosti mohou být v politické sféře velice prospěšné. Ani v zahraničí není běžné, aby politici nesměli podnikat či se majetkově podílet na firmách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…