Miloš Zeman: Komunisté nenáviděli humanitní obory, protože...

05.03.2015 12:25

Projev prezidenta republiky při besedě se studenty Střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni.

Miloš Zeman: Komunisté nenáviděli humanitní obory, protože...
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Třetí zastavení prezidenta na návštěvě v Plzeňském kraji byla beseda s žáky středních škol v Plzni v areálu střední průmyslové školy elektrotechnické

Vážená paní ředitelko, vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

úvodní slovo bývá buď dlouhé, a v tom případě je málo času na diskusi, anebo krátké, a protože já mám rád diskusi, už proto, že Masaryk říkal, že demokracie je diskuse, zkrátím svoje slovo zhruba na pět minut.

Ne proto, že bych neměl co říci, ale proto, že Vaše názory jsou pro mě důležitější než moje názory, neboť svoje názory dokonale znám.

Tak tedy, jsem na půdě školy, která má vychovávat lidi pro průmysl, pro techniku, případně pro přírodní vědy. Chtěl bych Vám říci, že v posledním roce průměrný plat advokáta nebo ekonoma klesl o pět tisíc měsíčně a průměrný plat strojního inženýra vzrostl o čtyři tisíce měsíčně. Trh má jednu nevýhodu, že nerovnováhy odstraňuje s velkým časovým zpožděním, ale přesto je odstraňuje a to v okamžiku, kdy absolventi humanitních oborů se začnou shromažďovat na úřadech práce, kde se jim nabídne práce prodavače v supermarketu. Schválně to přeháním a Vy víte, že to přeháním.

Vždycky potřebujeme jakousi racionální rovnováhu mezi těmi obory, které jsou humanitní a těmi, které jsou technické, respektive přírodovědné, ale tato rovnováha byla v posledních dvaceti letech výrazně narušena. Ano, byla to reakce na komunistický systém, který nenáviděl humanitní obory, protože právě z nich vznikala kritika tohoto systému. Byl to jeden extrém a teď jsme ve druhém extrému, který se dá nejlépe vyjádřit slovy klasika: „I skladník může číst Vergília v originále.“ Je to nesporně pravda, ale když si povoláte instalatéra, nebudete od něho chtít, aby Vám recitoval Aeneas, ale aby Vám spravil vodovod.

Právě proto si myslím, že smyslem naší diskuse, ne že bych se vyhýbal jakýmkoliv jiným tématům, je poměr mezi technickým a humanitním vzděláním, poměr, který by měl přispět k tomu, že Česká republika, která byla vždy založena na průmyslové výrobě, nebude ztrácet svoji konkurenční schopnost díky tomu, že každý bude číst Vergília v originále.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Zeman

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu