Ministerstvo spravedlnosti prověří postup soudů při nařizování ochranného léčení

11.03.2014 12:28

Vedení Ministerstva spravedlnosti ČR je znepokojeno informacemi z médií ohledně některých soudních rozhodnutí, jež vedou k propouštění nebezpečných deviantů z ochranného léčení na svobodu. Na základě těchto alarmujících zpráv provede ministerstvo prověrku vybraných soudů se zaměřením na využívání institutu ochranného léčení.

Ministerstvo spravedlnosti prověří postup soudů při nařizování ochranného léčení
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ochranné léčení se ukládá podle povahy nemoci a léčebných možností ve dvou formách – ústavní a ambulantní. Soud by měl vždy přihlédnout k povaze nemoci a k léčebným možnostem ve vztahu k zjištěné nemoci zejména z hlediska, zda postačí ambulantní péče, nebo zda je nutné umístit pachatele do příslušného zdravotnického ústavu. V tomto směru se soud opírá především o znalecký posudek o duševním stavu obviněného.

Hlavními cíli ochranného léčení by mělo být léčení duševní poruchy, kterou pachatel trpí a na jejímž základě spáchal trestný čin, izolace společensky nebezpečného pachatele trestného činu, prevence opakování trestného činu v důsledku duševní poruchy pachatele a resocializace a zařazení pacienta do běžného života.

K důslednému naplňování těchto cílů iniciuje Ministerstvo spravedlnosti vznik pracovní skupiny zabývající se problematikou duševně nemocných osob a jejich ochranného léčení. Tuto odbornou platformu by měli tvořit zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva zdravotnictví, Kanceláře veřejného ochránce práv a ministra pro lidská práva a rovné příležitosti.                                                                

Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti ČR                                             

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…