Ministr Babiš: Chci jednodušší daňový systém po vzoru nejlepší světové praxe

14.06.2016 11:56

Ministerstvo financí představilo projekt MOJE daně

Ministr Babiš: Chci jednodušší daňový systém po vzoru nejlepší světové praxe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

MOderní a JEdnoduché – přívlastky, které se skrývají v názvu projektu Ministerstva financí MOJE daně. Novou vizi dnes představil Ministr financí Andrej Babiš společně s náměstkyní pro daně a cla Alenou Schillerovou a generálním ředitelem Finanční správy Martinem Janečkem. „Chci, aby Ministerstvo financí připravilo jednodušší daňový systém po vzoru nejlepší světové praxe. Například zákon o dani z příjmů, který dnes máme, je z roku 1992 a byl 150krát novelizován,“ vysvětluje ministr financí Andrej Babiš.

Ministerstvo financí již na novém zákonu o příjmových daních pracuje. Jeho teze a myšlenky budou představeny v září příštího roku. Příprava je samozřejmě navázána na zjednodušení daňového systému a rozšiřování elektronizace daňové správy. „Předpokládáme, že by zákon mohl být účinný od ledna roku 2020,“ upřesňuje náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

Cílem je připravit jednoduchý koncept zákona, který si vláda bude moci „na míru” uzpůsobit své politice. Samotný zákon tak bude očištěn od všech výjimek a sektorových politik a nebude obsahovat parametry (tj. ani sazbu daně). K zákonu bude připojen katalog standardizovaných výjimek, ze kterého si bude moci ministr vybírat své programové priority.

Dále Ministerstvo financí připravuje tzv. samovyměření, díky kterému odpadne poplatníkovi čekání na to, jak se správce daně vypořádá s podaným daňovým přiznáním. „To uvítají zejména plátci čekající na stanovení nadměrných odpočtů, kteří jsou nyní v případě pochybností nuceni čekat na objasnění, byť se třeba často týkají pouze zlomku částky, na jejíž vyplacení má plátce nárok. Samovyměřením se významně sníží administrativa spojená s vydáváním platebních výměrů,“ doplňuje Alena Schillerová.

Projekt také počítá s elektronickým portálem pro správu daní, tzv. daňovým kioskem. „Bude se vlastně jednat o virtuální finanční úřad. Kdo bude chtít, vyřeší všechny daně z domova. Ve svém účtu uvidí kompletní přehled o svých daňových povinnostech, historii, automaticky se mu vyplní některé údaje v daňovém přiznání a také bude moci portál využívat k jednoduchému účetnictví,“ vypočítává jeho výhody generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Vše by mělo být navázáno na kvalitní IT systém finanční správy, kterým Generální finanční ředitelství nahradí dnes již nevyhovující ADIS, jehož údržba s sebou nese vysoké náklady.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…