Ministr Babiš: Je hanba, že tento zákon už tu není dávno. Umožní nám zvýšit platy učitelům, sestřičkám, vojákům

10.02.2016 16:08

Vyjádření ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše po schválení zákona o EET:

Ministr Babiš: Je hanba, že tento zákon už tu není dávno. Umožní nám zvýšit platy učitelům, sestřičkám, vojákům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Jsem rád, že byl zákon po dlouhých 236 dnech projednávání schválen. Poprvé jsem systém elektronické evidence tržeb viděl v roce 2012 a po příchodu na ministerstvo financí v roce 2014 jsem řekl, že to chci u nás taky. Jde o moderní nástroj efektivního výběru daní a byli jsme jedna z mála zemí, kteří tržby neevidovali. Je hanba, že tento zákon už tu není dávno.
 
Elektronická evidence tržeb míří proti šedé ekonomice a neplatičům daní. Každý rok není zdaněno zboží a služby až za 170 mld. Kč. Není pravda, že jde o zákon proti živnostníkům, to je jen opakovaná lež opozice. Zákonem se budou řídit všichni, kdo operují s hotovostí, velké hotely, velké obchody, zkrátka všichni. Současně byl schválen návrh Ministerstva financí na snížení sazeb DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 % na 15 % s výjimkou alkoholických nápojů.
 
Projekt má podporu veřejnosti, asociací, živnostníků. Všichni jsme se někdy setkali s tím příslovečným “na fakturu nebo bez faktury?”, což je přístup, který nejvíce škodí těm poctivým podnikatelům, protože ti, kdo dávají poctivě faktury, tak jsou samozřejmě dražší.
 
Z lepšího výběru daní půjde zhruba 4mld. Kč obcím a městům, 1,5mld. krajům a zbytek nám umožní zvyšovat platy učitelům, sestřičkám, vojákům a policistům.
 
Naším cílem a volebním slibem je nezvyšovat daně a lépe je vybírat. Jsem přesvědčen, že se projekt brzy ukáže jako velmi úspěšný a prospěšný pro všechny občany ČR.”
 
V první vlně budou evidovány tržby z oblasti ubytovacích a stravovacích služeb, v druhé (po třech měsících) tržby ze sektoru maloobchod a velkoobchod. Ve třetí fázi, která začne 15 měsíců po spuštění, budou evidovány tržby v ostatních činnostech (tj. např. svobodná povolání, doprava, zemědělství) s výjimkou těch ve 4. fázi. Nakonec ve 4. fázi 18 měsíců po spuštění budou mít povinnost evidovat své tržby vybraná řemesla a výrobní činnosti.
 
Poslanecká sněmovna zároveň souhlasila s navrženou jednorázovou slevou na dani pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob ve výši 5000,- Kč, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby podle zákona o evidenci tržeb, a to z důvodu kompenzace zvýšených nákladů, které jim nastanou v souvislosti s účinností zákona. 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …