Ministr Babiš: Návrh zákona přeřazuje stravovací služby do snížené 15procentní sazby daně

19.06.2015 18:36

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 6. 2015

Ministr Babiš: Návrh zákona přeřazuje stravovací služby do snížené 15procentní sazby daně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb. Jde o návrh, který je nedílnou součástí návrhu zákona o evidenci tržeb, který si vláda vytyčila jako jednu ze svých priorit. Cílem návrhu zákona je realizovat změny zákonů, které jsou nutné k zavedení systému evidence tržeb nebo které jsou kompenzací dopadu zavedení elektronické evidence v některých segmentech ekonomiky.

Návrh obsahuje novelu zákona o dani z příjmů, novelu zákona o dani z přidané hodnoty a novelu zákona o správních poplatcích. V oblasti daní z příjmů návrh zákona zavádí jednorázovou slevu pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým vznikla povinnost evidovat tržby podle zákona o evidenci tržeb. Sleva na dani je navržena v maximální výši 5 tisíc korun. V oblasti daně z přidané hodnoty návrh zákona přeřazuje stravovací služby ze základní 21procentní sazby daně do první snížené 15procentní sazby daně. Důvodem je snaha o zmírnění dopadů zavedení evidence tržeb s ohledem na riziko nárůstu cen v segmentu zařízení poskytujících stravovací služby běžným občanům, u kterého dostupné analýzy ukazují vysoký rozsah krácení tržeb a neplnění daňových povinností. Součástí změn zákona o dani z přidané hodnoty je rovněž změna úpravy elektronického podání formulářových podání s cílem dosáhnout větší efektivity při zpracování zasílaných údajů. V oblasti správních poplatků se pak v souvislosti se zavedením závazného posouzení v oblasti evidence tržeb navrhuje zpoplatnit toto závazné posouzení pouze částkou tisíc korun namísto standardních deset tisíc korun, a to z důvodu zajištění právní jistoty širšího okruhu podnikatelů u nově zaváděné povinnosti.

Účinnost návrhu zákona je přímo navázána na účinnost návrhu zákona o evidenci tržeb. Závěrem avizuji, že navrhnu zkrácení lhůty pro projednání tohoto návrhu zákona ve výborech na 30 dní.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL