Ministr Babiš: Neexistuje zákaz politické činnosti pro podnikatele

27.02.2015 18:56

V prosinci 2014 vznesla německá europoslankyně Ingeborg Gräßleová dotaz na možný střet zájmů Andreje Babiše, který kromě toho, že vykonává funkci ministra financí, je majitelem největší Čechem vlastněné firmy u nás. Přečtěte si jeho odpověď:

Ministr Babiš: Neexistuje  zákaz politické činnosti pro podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vážená paní dr. Gräßleová,

nejprve bych Vám chtěl poděkovat za náš velice příjemný rozhovor dne 28. října 2014 v Berlíně. Vaše závěry jsem vzal na vědomí s velkým zájmem. Pokud jde o téma našeho rozhovoru – střet zájmů –, nechal jsem si mezitím interně ověřit právní situaci v České republice, v Německu a v Rakousku. Můžu Váš ujistit, že zde dodržuji všechny předpisy a považuji za zvlášť nutné Vás v této souvislosti upozornit na následující skutečnosti:

I mně jde o to, aby bylo odhaleno a následně znemožněno propojování zájmů a jejich prolínání, které samozřejmě vzbuzuje nedůvěru. Však jsem také ve své kampani vystupoval proti korupci v politice. Je ovšem třeba také rozlišovat, zda jisté zaměstnání nebo činnost stojící v popředí zájmu veřejnosti lze vykonávat právě jen díky získání určitého mandátu, či nikoliv. Jedná se o aspekt velice důležitý pro hodnocení možného střetu zájmů mezi hospodářskou sférou a politikou!

Podezření ze střetu zájmů vzbuzují spíše aktivity, ke kterým došlo teprve po získání politického mandátu. Dodnes se tedy sám sebe ptám, jak mohli někteří politici v České republice vedle svého politického mandátu přijít k takovému bohatství. I v Německu dochází k podobným případům, např. situace pana Peera Steinbrücka. Ten působil jako poslanec Německého spolkového sněmu a jako člen dozorčí rady firmy ThyssenKrupp a z této funkce v dozorčí radě obdržel celkem nezanedbatelné odškodné. Rovněž pak Friedrich Merz se stal během výkonu svého poslaneckého mandátu partnerem právní společnosti Mayer, Brown, Rowe & Maw LLP – a nemohu vyloučit, že tato partnerství vznikla právě jen kvůli tomu.

Nic z tohoto však u mě neplatí, neboť já jsem byl na veřejnosti dostatečně znám již před mým vstupem do politiky. Právě nezávislá pozice mi umožňuje důsledně zastávat politický obsah, který legitimizovali i voliči. Neexistuje žádný zákaz, který by stanovil, že podnikatelé nesmí vyvíjet politickou činnost, ani zákonná povinnost prodat získaný majetek, akcie, podíly atd. v důsledku získání mandátu nebo funkce ve vládě. To ostatně ani není nutné, zejména je-li odhodlání ke změně mezi obyvatelstvem natolik silné jako v případě České republiky. Jistě máme ještě mnoho co dohánět v oblasti politické kultury a jednání, ale já jsem ve svém životě již vícekrát dokázal, že jsem spolehlivý a předvídatelný partner.

Pokud dovolíte, rád bych při našem příštím setkání čerpal z Vašich bohatých profesních zkušeností a s velkým zájmem s Vámi pohovořím na jiná témata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrej Babiš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…