Ministr Babiš: Poctivé občany finanční správa obtěžovat nebude, jen ty nepoctivé

01.07.2016 11:10

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 7. 2016

Ministr Babiš: Poctivé občany finanční správa obtěžovat nebude, jen ty nepoctivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Kolegyně a kolegové, samozřejmě bych znovu zdůraznil, že finanční správa poctivé občany nebude obtěžovat. Finanční správa bude obtěžovat nepoctivé firmy a nepoctivé občany. A nebude to žádná masivní akce. Je to jenom kompetence, kterou jako jedna z mála finančních správ v Evropě česká finanční správa nemá. A těch případů nebude moc. A taky samozřejmě od toho neočekáváme žádné zázračné příjmy, ale očekáváme určitou obavu podnikat nepoctivě, a pokud tady kolega Beznoska mluví o nadprůměrných příjmech někoho, tak určitě, když má nadprůměrné příjmy, tak má platit daně a nemá se čeho bát, takže já té argumentaci nerozumím.

Ohledně vystoupení kolegy Černocha, že fakticky legalizujeme všechny zločiny minulosti, tak to musím odmítnout, protože zdanění příjmů nezakládá překážku pro zabavení nelegálního majetku a potrestání pachatele. Pokud orgány činné v trestním řízení prokážou, že majetek byl získán nelegálně, nic nebrání odčerpání tohoto majetku trestně právními nástroji. A ohledně vašeho návrhu možnosti kontrolovat nelegálně získaný majetek za posledních 25 let, tak samozřejmě ten návrh zákona necílí na kontrolu legality či nelegality majetku, to je úkolem zejména trestních předpisů, které obsahují příslušné promlčecí lhůty. Navržený zákon cílí na kontrolu zdanění příjmů, která se musí pohybovat v mantinelech lhůty pro stanovení daně, která je v základní délce tři roky, a maximální délka, které může dosáhnout, je deset let. Jakékoli zpětné prodlužování této lhůty by bylo pravou retroaktivitou a jako takové by založilo neústavnost postupu orgánů veřejné moci, takže myslím, že jsme to v minulosti i dostatečně vysvětlili. Finanční správa bojuje proti všem nelegálním firmám a fyzickým osobám, které nás podvádějí na daních. I velké ryby. Určitě jste zaznamenali různé případy karuselových obchodů. A to, že dneska máme vybráno meziročně o 30 miliard daní navíc, tak to je toho výsledkem.

Pan kolega Kalousek zase tady vyřkl nějakou lež. Já chápu, že se bojí takového zákona, protože de facto ho živí stát od roku 1990, takže 26 let je úředníkem státu a určitě, kdyby ten majetek, který mu pravděpodobně vybral jeho výběrčí pan Háva, měl prokazovat, tak by to byl asi problém. Takže tolik za mě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.