Ministr Babiš: Poslanec Kalousek, jak je jeho zvykem, samozřejmě brutálně lže

22.12.2015 12:45

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 12. 2015

Ministr Babiš: Poslanec Kalousek, jak je jeho zvykem, samozřejmě brutálně lže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych se vyjádřil k tomu zákonu, který jsme nazvali kontrolní hlášení. Já jsem velice překvapen, že vlastně byla svolána tahle schůze, protože ten zákon jsme přece tady schválili, poté, co tam byl pozměňovací návrh Senátu, tak jsme vyšli vstříc podnikatelům, kteří podávali kvartální hlášení a původně jsme chtěli, aby to dělali měsíčně, tak jsme to nechali jako kvartální. A ten zákon byl schválen 22. prosince 2014 a je platný od 1. ledna 2015 a účinný od 1. ledna 2016, tak já nechápu, co se stalo, že se najednou část opozice probudila, protože když jsme tady schvalovali a hlasovali 22. prosince 2014, tak ten zákon byl přijat 137 hlasy, tzn. pro byla kromě koalice, samozřejmě, byla i KSČM i Úsvit, takže samozřejmě TOP 09 a ODS byly proti, protože pravděpodobně nechtějí, abychom vybírali daně. A když to porovnám s tím, co vy jste tady předložili, a to také bylo hlášení, vy jste tady předložili TOP 09 a ODS tzv. souhrnné hlášení, a to byla rozšířená povinnost, souhrnné hlášení v rámci Evropské unie, potom služby atd., dokonce jste změnili to hlášení na měsíční. Původní bylo čtvrtletní. A vy jste vyhlásili ten zákon 31. prosince 2009 a účinný byl 1. ledna 2010, takže vy jste dali těm podnikatelům jeden den. A my jsme jim dali jeden celý rok.

Pojďme si říct, o čem to vlastně je. Vy jste totiž vůbec o tom kontrolním hlášení tady nemluvili celý rok. Nikdo o tom nemluvil, nikdo nemluvil o sankcích, nikdo nedával žádné pozměňováky a vy jste zpolitizovali EET, a toto pro Ministerstvo financí a finanční správu je podstatně důležitější zákon než EET. A taky jste tady vždycky říkali, že finanční správa nehoní velké ryby, ale tady jsou ty velké ryby. To je o velkých rybách. Systémem DPH proteče ročně a v roce 2014 proteklo 1 724 miliard korun a z toho 80 miliard se ztratilo. No někdo je ukradl, ne ztratilo, ukradl je někdo brutálně. Vlastně nezaplatil nám DPH. A proti tomu samozřejmě se bojuje tzv. reverse charge, čemu se vždycky smějete, a kontrolním hlášením a Kobrou. A v Evropské unii se ztratí ročně a nezaplatí 170 miliard euro na DPH. To je velký problém všech, nebo některých, ale skoro všech států Evropské unie. A u nás je to 22 %, 80 miliard. Je to více než náš deficit. A vy jste říkali, že neděláme nic proti velkým rybám, ale to jsou ty velké ryby. Velká ryba byl Ecoll Invest, 4,5 miliardy. To, že ten Íránec sedí ve vězení, dobře, ale okradl nás o 4,5 miliardy. Systém na podvody s kovy, taky 4,5 miliardy. Před měsícem jsme měli dokonce nadnárodní firmu, která podváděla na plynu, tam jsme zadrželi aspoň 500 milionů, takže to jsou ty karusely, to jsou ty velké ryby. A vy dneska říkáte: Ne, my nechceme. Znovu tady do toho pletete živnostníky. Vždyť to přece není pravda, takže toto je proti velkým rybám. A je to velice účinný systém. Vyplacené vratky v roce... My, když nám proteče 1 724 miliard, tak finanční správa nemá dostatečné možnosti k prověření oprávněnosti jednotlivých nároků na odpočet. Jak to máme zkontrolovat? To není možné.

A pokud tady pan Stanjura mluví, že máme selektovat nějaké security, ale oni vám udělají podvod s čímkoli. To je úplně jedno. Všude, kde se platí DPH, můžou udělat karusel a můžou udělat podvod, takže je to nesmysl, a proto to musí být plošné. Samozřejmě ty vyplacené vratky v roce 2014 byly 308 miliard a uznání nároku na odpočet je podmínkou úspěchu karuselového podvodu, který vede k vyplacení vratky. Daňové inkaso DPH v roce 2014 bylo 322 miliard, to je 5,5krát nižší než objem prostředků, které protekly celým systémem DPH. Znovu opakuji, to je 20 % nezaplacené DPH, to je 80 miliard a z hlediska inkasa daní je to podstatně důležitější než EET.

A my taky velice konzervativně odhadujeme, že příští rok vybereme 10 mld. A samozřejmě perspektivně to může být podstatně víc, protože kombinace reverse charge, kontrolního hlášení a Kobry jsou desítky miliard do rozpočtu, které potřebujeme všichni.

Tady byla nedávno debata o RUD, to jsou peníze pro města a obce. Proč nechcete zase dát peníze obcím a městům? Vždyť tady jsou - 10 mld. Které státy využívají kontrolní hlášení: Estonsko, Španělsko, Slovensko, české firmy to ze Slovenska znají, tam už to mají dva roky. Proč nestačí daňové přiznání k DPH?

Protože v daňovém přiznání k DPH se uvádí součet faktur jedním číslem a my z tohoto čísla nemůžeme zjistit jednotlivé fakturované částky. Pokud neznáme hodnotu "endlich" faktur, těžko prověříme oprávněnost nároku na odpočet daně. Takže když máme podezření, a dneska to funguje na základě nějakého softwaru, který intuitivně vybírá kontroly, tak Finanční správa zahajuje zdlouhavou a nákladnou kontrolu. Pokud to bude systémové, tak to bude pro podnikatele výhodné, protože těm běžným poctivým, a těch je samozřejmě drtivá většina, to budeme kontrolovat od stolu. Nebudeme chodit za nimi, nebudeme zahajovat kontrolu.

Nebudeme zadržovat odpočty DPH. Jim to pomůže i s cash-flow, dostanou dřív peníze.

Údaje pro kontrolní hlášení - Finanční správa získá využitelné informace mezi kým, kdy a za kolik proběhl obchod. Možnost zneužití je mizivá. To, co tady předvedl pan poslanec Kalousek, je samozřejmě absurdní, protože, jak je jeho zvykem, samozřejmě brutálně lže. Já jsem jednou řekl, že všeobecné vnímání vietnamských tržnic je takové, jak jsem řekl. Ano, byl to intuitivní omyl. Já jsem se jim omluvil. Potkal jsem se s panem Winterem, který je šéf Česko-vietnamské společnosti.

(Veselost v pravé části sálu.) Můžete se smát. A pan Winter si dokonce podal přihlášku za člena hnutí ANO. Zastupuje 57 tisíc vietnamských obchodníků. Můžete se ho zeptat. A to, co říká Kalousek, je nesmysl a lež. On zneužíval data: ProMoPro proti Vondrovi a ODS, on chodil na FAÚ a zneužíval data. Já jsem tam v životě nebyl. A žádná data jsem nezneužíval. Je to zase jenom sprostá lež, nic jiného. A nikdo ta data nemůže zneužívat. Nikdo.

A taky není pravda, co jste říkali, že daňoví poradci to odmítají. Neodmítají. Oni mluví o sankcích. My jsme samozřejmě k sankcím řekli, že to budeme řešit. Novela zákona o sankcích vzniká ze zákona bez možnosti správného uvážení na straně správce daně. Tam bude zavedena možnost promíjení pokut, je tam i zpětná působnost. A taky je to samozřejmě něco nového a Finanční správa k tomu bude i tak přistupovat. A samozřejmě v promíjení budou vyloučeny právnické a fyzické osoby, které za poslední tři roky závažným způsobem porušily daňové a účetní právní předpisy. (V sále je hluk.)

Takže je to tady na stole dlouho. Není pravda, že jsme o tom neinformovali. My jsme 13. května 2015 zveřejnili na webu Finanční správy informace o kontrolním hlášení. Byl tam vzorový formulář i předběžná informace k vyplnění kontrolního hlášení. 17. července 2015 jsme zveřejnili XMail(?) strukturu, úprava předběžné informace, vyplnění kontrolního hlášení s vyznačením změn. A to se ani nezměnilo. Posílali jsme letáky. Poslali jsme více než 100 tisíc sms, 33 tisíc mailů, 252 tisíc letáků do datových schránek, adresně jsme oslovili 385 tisíc plátců DPH z celkového počtu 507 tisíc. Plátci dostávají na finančních úřadech letáky, zveřejnili jsme inzerát, dělali jsme kampaň, přednášky a workshopy se Svazem průmyslu a dopravy, Asociací malých a středních podnikatelů a živnostníků, Asociací českých cestovních kanceláří a agentur, Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Svazem měst a obcí, Vysokou školou ekonomickou, Svazem obchodu a cestovního ruchu, Hospodářskou komorou. Včera jsem mluvil s panem prezidentem Dlouhý. A není to pravda, co říkáte, že jsou proti. Na TAX FORUM 2015 jsem to prezentovali.

Vy tady samozřejmě říkáte věci, které nejsou pravda. Nejsou pravda. A já vůbec nechápu, proč ODS a TOP 09 dělá všechno pro to, abychom nevybrali daně.

Kontrolní hlášení a EET je 30 mld. ročně: obce, města, kraje, důchodci, zaměstnanci, učitelé, hasiči, policisté, vojáci. Všichni potřebují peníze. A my jsme řekli, že potřebujeme peníze, protože chceme snižovat deficit. Já tomu skutečně nerozumím, proč zase bojujete. Já tomu asi rozumím, protože vy jste neudělali pro výběr daní nic, vy jste daně jenom navýšili, tu sníženou sazbu DPH z 5 na 15 %, zavedli jste tu vaši pseudosuperhrubou mzdu a solidární přirážky, což byla jenom kamufláž na to, že jste navyšovali daně. A vlastně tady porovnáváte věci. Proč tu mluvíte o JIMu? Vždyť JIM je na daň z příjmů. Kontrolní hlášení je DPH. Vy absolutně nechápete, o co tady jde. Takže tomu fakt nerozumím.

Ohledně náročnosti "Doing Business" každý rok tam píšeme, vy dáváte za příklad Slovensko a Slovensko má kontrolní hlášení. Nechápu, proč to tady vlastně porovnáváte. Znovu opakuji. Po roce jste se probudili. Není pravda, že to není připravené. Je to připravené. Finanční správa je připravená, dělali jsme na to velkou kampaň. Není pravda, že se zneužijí data. Je to lež, protože někteří tady umí říkat jenom lži. Znovu opakuji, že je to opatření proti velkým rybám. Pokud tady někdo mluví o počtu, kdo je nepoctivý. My jsme zavedli nový limit na institut nespolehlivého plátce. Podívejte se, jak narostl ten počet. Už jich máme skoro 4 tisíce, to jsou lidé, kteří skutečně zakládají firmy na to, aby nás okradli na DPH. Z 507 tisíc už jich máme 5 tisíc a postupně to roste.

My předkládáme a chceme zrealizovat kontrolní hlášení, protože je to zásadní zákon na to, abychom vybrali daně, které jsme nechtěli na rozdíl od opozice, která tady vystupuje, navyšovat. My jsme daně snížili a efektivně je vybíráme a budeme je efektivně vybírat, protože tahle schůze je nesmyslná. Nechápu, co jste dělali celý rok a nechápu, proč vůbec tahle schůze byla svolána, protože je to proti zdravému rozumu a proti všem, kteří profitují z veřejných rozpočtů a státního rozpočtu.

Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…