Ministr Babiš: Senát beru s veškerou vážností a úctou

18.12.2014 13:43

Projev na 4. schůzi Senátu Parlamentu ČR z 18. 12. 2014

Ministr Babiš: Senát beru s veškerou vážností a úctou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Já bych vás chtěl ubezpečit, že skutečně Senát beru s veškerou vážností a úctou. Věřte mi, že v mé nové funkci velice trpím, protože já jsem až do nástupu do funkce fungoval na SMS. Zákony jsme v praxi v privátě řešili SMS.

Já vám teď přečtu 2 zákony, které tady předkládám, a strašně se vám omlouvám za to, že vás obtěžujeme před Vánoci, že máte takovou lhůtu.

Zákon, který jsem už tedy tady komentoval, první a ten další, projednala porada vedení ministerstva financí 25. března, oba, 25. března. 26. června to projednala Legislativní rada vlády; u zákona 250/2000 Sb. dokonce na dvakrát, až 24. 7. Takže my často máme vůbec problém se dostat do timingu už na začátku. Vláda to projednala 27. srpna. Postoupili jsme to parlamentu 3. září. První čtení bylo 1. října. Druhé čtení 4. listopadu. Žádali jsme zkrácení lhůty. Potom byly obstrukce, bylo moc programu, listopadová schůze to neprojednala. K vám se to dostalo 9. prosince. Takže se omlouvám, ale já bohužel nemůžu za to, že náš stát funguje byrokraticky, že všechno trvá. Ministerstva a úředníci jsou tak nastaveni. Tam je jiná kultura. Tam se všechno dělá na papíře, místo toho, aby někdo zvedl telefon a něco řekl.

Já se omlouvám znovu a určitě z hlediska ministerstva si na to dám pozor, od příštího roku máme tam zase asi 34 zákonů. Pravděpodobně budu odměňovat naše náměstky, aby ještě zrychlili.

Ohledně obcí, prosím vás, já všude, kam chodím, tak naopak dávám naše obce za příklad. Čím menší obec, tím lépe funguje. Protože i ti lidé na to vidí. Já žiji také v obci, kde je 2,5 tisíce obyvatel. Takže naopak, já říkám, že kdyby stát fungoval, jak fungují obce, tak by to bylo skvělé.

Já si nemyslím, že bychom v tom návrhu omezovali pravomoci obcí. My vlastně jenom definujeme stávající praxi do zákona a chceme zveřejňovat smlouvy. Protože vždycky přece všichni říkáme, že lidé, občané by měli vědět, kam jejich peníze plynou. A také peníze krajů a obcí už jsou veřejné prostředky a plynou hlavně z výběru daní.

S těmi evropskými dotacemi – souhlas. Bohužel my jsme proslaveni asi tím, že si děláme "naprotiven", to umíme nejlépe, a proto některá ta ministerstva se chovala tak, jak se chovala, místo toho aby pomáhala obcím a ostatním žadatelům o dotace, tak dělala problémy. My připravujeme novelu o kontrole, v rámci toho bude i zodpovědnost ministru na příklad, aby to špatné rozhodnutí, které ministr udělá, nedopadlo jenom na úředníka. A v rámci kontroly – tam například vypadne finanční úřad. To, že tam chodí x kontrol a každý ten kontrolor má jiný názor, nejdříve resort, potom přijde NKÚ, potom finanční úřad, ministerstvo financí, ještě Evropská komise, souhlas. My jsme si určitě toho vědomi. Nějaký návrh už je venku. Nevím, jestli je v meziresortu, pravděpodobně. Chceme zjednodušovat. Chceme bojovat proti byrokracii a hlavně proti tomu, co nás tady brzdí. Takže bohužel stát je v nějaké kondici, veřejná správa je v nějaké kondici, nějak funguje. Kultura, která tady je, asi potrvá léta, pokud se to vůbec povede, že ji změníme. Takže znovu se omlouvám za ten termín, ale z hlediska ministerstva financí jsme to schválili v březnu, dneska je prosinec, ale údajně tak je to normální. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě