Ministr Babiš: Spropitné do kapsy číšníka EET evidovat nebude

15.08.2016 10:09

Poslední dobou se v novinách strhla bouře ohledně spropitného. Prý bereme lidem možnost svobodně vyjádřit spokojenost s obsluhou v restauraci (nebo jinou službou).

Ministr Babiš: Spropitné do kapsy číšníka EET evidovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Chceme evidovat a zdanit každou korunu a vzít číšníkům nebo servírkám ten drobný přivýdělek k jejich mzdě.

Jak už to tak bývá, pravda je jinde a ten, kdo to píše, nebo říká, nezná zákony, které tu platí už 23 let.

Fakt první - spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění. Tak tomu je minimálně po dobu existence České republiky od ledna 1993. A proč? Protože daně mají být jednoduché a férové. A spropitné je prostě příjem jako každý jiný.

A že jej v realitě (nejspíš) nikdo nezdaňuje? Všichni si na to zvykli a nikdo to neřeší. Je to dobře nebo špatně? To ať si každý odpoví sám. Mimochodem, v USA, kde mají k placení daní trochu jiný přístup, existuje na spropitné dokonce několik daňových formulářů. My nic takového zavádět nechceme.

Fakt druhý - v EET bude nutno evidovat všechny příjmy z podnikání (samozřejmě pokud budou v hotovosti, kartou, a podobně). Proč? Aby to bylo jednoduché.

Takže, jak je to s tím spropitným?

1. Jestliže si ho nechává číšník nebo barman, tedy zaměstnanec?! Nic se nemění. Pořád to stejné. Tedy - neeviduje se!! Ano, čtete správně, neeviduje se. Což neznamená, že by se nemělo danit. Ale jak už bylo řečeno, to tu platí roky a každý si to dělá po svém.

2. Jestliže je spropitné zákazníkem hrazeno z platební karty, ale majitel pak celou částku zahrne do mezd zaměstnancům? Opět se neeviduje. Tedy nemusí, dobrovolně může.

3. Nechává-li si spropitné plně nebo částečně majitel restaurace? Eviduje se. Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné.

Co říct závěrem, snad jen to, si těchto pár řádek přečtou novináři s ekonomickým vzděláním i bez něj, konečně pochopí, co se tu chystá za tu „revoluční změnu“ a nebudou už strašit barmany a číšníky nesmysly a polopravdami. Ať si každý dává spropitné, jaké chce - je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme zavézt, na tom nechce nic měnit.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny