Ministr Babiš: Tenhle rok je klíčový

09.01.2017 13:36

O svých plánech píše vicepremiér a šéf hnutí ANO:

Ministr Babiš: Tenhle rok je klíčový
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Neustále poslouchám, že letošní rok bude přelomový, že ANO vyhraje volby a já budu premiérem. Upřímně těmhle predikcím moc nevěřím, protože být papírovým favoritem se nevyplácí a není to výhodná výchozí pozice. Když se o někom mluví jako o jasném favoritovi, nakonec všechno dopadne úplně jinak. Jsem přesvědčen, že některé průzkumy naši pozici přeceňují. Podle některých komentátorů je systém oligarchů a tradičních politiků značně nervózní z toho, že ve volbách uspějeme. Udělají všechno pro to, abychom skončili v opozici.

Je skvělé, že jsme v posledních volbách uspěli, ale žádné vítězství není jisté jen proto, že nám voliči dali hlas minule. Znovu se proto popereme o jejich přízeň. Do letošních voleb půjdeme lépe připraveni než do těch minulých, kdy jsme byli ještě naivní. Poučili jsme se, ale víme, na co si dát pozor a jak lépe vyjednat koaliční spolupráci a nenechat se obejít. Voličům nabídneme jasný a srozumitelný program.

Budeme mít vizi přesahující jedno volební období. Nabídneme více než tradiční politické strany. Na rozdíl od nich nám nejde o moc, peníze a koryta. Jedním z klíčových bodů našeho programu bude bezpečnost občanů, vyrovnaný rozpočet, nízký státní dluh a snížení daní. Nejen bezpečnost zajišťující nižší kriminalitu, ale i bezpečnost proti terorismu a nekontrolovanému přílivu migrantů. Prostě bezpečnost s důrazem na soběstačnost a zajištění potřeb lidí. Zavedení EET podpořila většina našich občanů, protože souhlasí, že daně mají platit všichni. Tento krok dává prostor pro další snižování daní. 

Čeká nás i prezidentská volba. V hnutí panuje názor, že bychom měli udělat referendum, primárky, v nichž se rozhodne o kandidátovi. Pokud se nám ale nepodaří najít toho nejlepšího, podpoříme buď stávajícího prezidenta, nebo jiného kandidáta, který se nám bude zdát tím nejlepším pro naši zemi. 

Považuji za úspěch, že jsme zabránili zvýšení daní. Některé jsme i významně snížili. Přitom se nám ale podařilo ušetřit peníze na zvýšení důchodů a vrátili jsme slevu pro pracující důchodce a pro pracující rodiče s dětmi. Prosadili jsme registr smluv ve státní správě, díky kterému je transparentnější. Za ministerstvo financí musím zmínit nejlepší výsledek státního rozpočtu v historii naší země, kdy jsme měli rekordní přebytek 61,8 mld. Státní dluh jsme k 31. 12. 2016 snížili za období naší vlády o 70 miliard korun, takže jsme každého občana ČR oddlužili o 6620 Kč. Také jsme připravili mnoho důležitých investičních projektů. Zahájíme stavbu 140 km nových dálnic a silnic. Začneme s opravou jedenácti úseků na D1, kde už letos otevřeme čtyři opravené části. Stavby zahájíme i na D3, D6, D11, D35, D48, D55 a D56. Účinně pomáháme i s obnovou silnic 2. a 3. třídy. V roce 2015 jsme na ni krajům poslali 4,5 miliardy korun, loni tři miliardy. Peníze jsme ušetřili i tím, že jsme dohnali skluz předchozích vlád v čerpání evropských prostředků. 

Samostatnou kapitolou samozřejmě zůstává EET a kontrolní hlášení DPH. Velmi dobře si uvědomuji, že jsme tím zatížili podnikatele. Státu ale současně chybějí peníze pro učitele, důchodce, školy nebo třeba na již zmíněné dálnice a silnice. Tím se znovu dostávám k již uvedeným daním. Všichni žijeme z daní, obce, kraje a ministerstva, která je dále přerozdělují. Chceme stabilní, nízké a předvídatelné daně, jež platí všichni, nejen zaměstnanci, kteří je platí automaticky a nikdo se jich neptá. Připravujeme nový zákon o dani z příjmu, který má navrhnout daňovou předvídatelnost a stabilitu. 

Velkou prioritou je i bezpečnost a obrana země. Na nákupy nové armádní techniky jsme vyčlenili 25 miliard a armáda má v plánu přijmout tento rok 1500 nových vojáků. Také chceme bojovat proti zneužívání exekucí a insolvencí. Proto ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu insolvenčního zákona. Jejím cílem je zjednodušit a zlevnit splácení dluhů. Další naší prioritou je prosazení novely stavebního zákona. Stát díky tomu bude moci rychleji stavět nejen dálnice, ale i železnice. Novela sníží byrokracii pro lidi při stavbě rodinného domu. Nově by mělo stačit jen stavební ohlášení. 

Právě tyhle volby budou přelomové. Buď tu dále budou o věcech veřejných rozhodovat lidé, kteří jsou v politice desítky let, udělali si z politiky živnost a mají za sebou negativní historii, nebo zvítězí naše hnutí, které vzniklo na boji s korupcí a chce pracovat pro lidi. Věřím, že k dosažení tohoto cíle najdeme koaliční partnery, kteří mají stejnou vizi a podobný program.

Zdroj: anobudelip.cz

Článek vyšel také v časopisu Týden.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.