Ministr Babiš: Trvám si na svém, v ČR uprchlíky nechceme

23.01.2016 18:00

Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek mě kvůli mému rozhovoru pro deník Právo (16. 1.) napadli, že odmítám pomoc uprchlíkům a porušuji tím Ženevskou konvenci.

Ministr Babiš: Trvám si na svém, v ČR uprchlíky nechceme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Zbytečně a úplně scestně. Celá ta diskuse je o ničem. Pokud vím, váleční uprchlíci by měli žádat o azyl v první bezpečné zemi, do které před válkou utekli. V žádném případě to nemůže být u nás. Tím spíš, že do České republiky žádní uprchlíci ani nechtějí. Mrzí mě, že moji koaliční partneři předstírají, že to nevědí, zbytečně slovíčkaří a vytvářejí tak umělý spor.

Dává mi to ale možnost, abych se znovu k celé věci vyjádřil. V kontextu všeho, co jsem řekl i za poslední měsíce, je přece jasné, že mi jde o celý systém přijímání uprchlíků do Evropy. O jeho nefunkčnost, o kvóty. Ten kritizuji, napadám a nechci se s ním smířit.

Po všech událostech, které přinesly poslední měsíce, cítím zodpovědnost za bezpečnost v naší zemi. Nikdy jsem neřekl, že Česká republika nemá dodržovat mezinárodní smlouvy. A to přesto, že ostatní se jimi absolutně neřídí.

Turecko nedává Syřanům status uprchlíka, pouze nelegální a podivný status hosta. Syřané tak přežívají měsíce a roky v Turecku a žádají o azyl až v Německu, které jim ho slíbilo a taky jim ho udělí. Turci neuznávají Ženevskou konvenci ve vztahu k Sýrii a Německo také není první bezpečná země, když migranti mezitím projeli celý Balkán a Rakousko.

Úmluvy vlastně dodržovalo jen kritizované Maďarsko, které jako jediné postupovalo přesně podle dublinské dohody.

A já stejně jako jejich vláda říkám, že jsme suverénní země, a i když patříme do Evropské unie, chceme si zachovat svou suverenitu, sami rozhodovat o imigrační politice a demografii. Mluvit o tom, upozorňovat na to a vzkazovat do Bruselu svůj jasný postoj je důležité, protože migrační krize zdaleka neskončila a na jaře může Evropu znovu pohltit.

Bude mě velmi zajímat, jak Turecko naloží se třemi miliardami eur, které mu EU slíbila. Musí to být velice konkrétní a akční. Doufám, že je to chápáno tak, že Turecko dostane peníze až potom, co proud uprchlíků do Evropy omezí.

Kolik půjde na uprchlické tábory? Kolik na boj s pašeráky? A jak Turecko za ty peníze zajistí, aby už nevyplul ani jeden člun a žádný migrant neopustil Turecko?

Ta dohoda bude klíčová a doufám, že v ní Turecko neselže podobně jako Řecko, které dřív na ochranu hranic dostalo stovky miliónů eur.

Ano, Evropa už dnes ví, že udělala chybu. Paříž, Brusel, Kolín, Hamburk a další. Útoky na západní evropskou civilizaci, na Evropany, kteří tu žijí a pracují. Evropské státy postupně couvají... Kancléřka Merkelová to zatím nechce přiznat, ale bavorský ministr financí Markus Söder nově vyzývá k uzavření německých hranic. Jiní, jako třeba Maďarsko, to udělali a vystavili migrantům jednoznačnou stopku. Osmadvacítka ale pořád neudělala dost.

Nechci tomu jen přihlížet a smířit se s tím. Už loni v listopadu jsem v Právu prohlásil, že Brusel musí vyslat signál, že už další lidi nemůžeme přijímat, zavřít vnější schengenskou hranici a udělat z ní stejnou hranici, jakou má dnes například Polsko a Slovensko s Ukrajinou či Maďarsko se Srbskem, a postavit stejnou s Rumunskem.

Protože ale ten jasný signál buď nepřišel, nebo ho prostě uprchlíci a převaděči ignorují, musí to zaznít ještě zřetelněji. V Turecku musí pod patronátem OSN vzniknout obdoba amerického Ellis Islandu, kde se uprchlíci budou sdružovat, žádat o azyl, procházet screeningem a až po vyhodnocení žádostí bude určena jejich další budoucnost.

Až následně budou jednotlivé evropské státy do procesu vstupovat, budou-li poskytovat humanitární pomoc nebo žádat pracovní sílu.

V současném zmatečném systému ale Česko žádné kontingenty uprchlíků nechce. Kdo chce požádat na základě Ženevské konvence o azyl v ČR, ať si na vyhodnocení žádosti počká v hotspotu nebo Turecku.

Uprchlíci musí vědět, že i příchod na náš kontinent má svá pravidla. Humanitární pomoc ano, jistě, samozřejmě, ale nesmí být zneužívaná. To nesmíme dovolit.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…